BoekenVoetbal

Het juryrapport: “Royston” van Hugo Verkley

Royston van Hugo Verkley was één van de genomineerden voor de Nico Scheepmaker Beker. “Verkley maakt van een voetballer die lang alleen een raadselachtig verhaal was weer een mens van vlees en bloed.”

Rise and fall van een topvoetballer. Royston Drenthe laat zich in het boek van Hugo Verkley niet zo gemakkelijk in de ziel kijken als anderen in verwante verhalen, maar dat maakt Royston niet minder intrigerend.

 

Als zoon van een Rotterdamse drugsdealer die al jong vermoord op straat ligt, begint Drenthe met niks en hoewel hij dol is op dure klokjes, feestjes en auto’s, lijkt geld geen moment een drijfveer en eindigt hij ook weer met niks zonder daar mee te zitten of over te klagen. Royston wil plezier hebben en als het voetbal hem dat niet meer biedt, is hij er resoluut klaar mee.

Dat journalist Hugo Verkley ook cultureel antropoloog is, moet de reden zijn dat hij meeloopt met Drenthe zonder ook maar een moment te moraliseren. Verkley maakt van een voetballer die lang alleen een raadselachtig verhaal was over die jonge, talentvolle Feyenoorder die voor veel geld naar Real Madrid vertrok om daarna nooit meer aan de top te presteren, weer een mens van vlees en bloed. Een even fraai als hard impressionistisch portret van een gedoofde ster.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -