BoekenWielrennen

Het juryrapport van ‘Briek!’ van Herman Chevrolet

‘Albéric Schotte (1919-2004), bijgenaamd Briek, was één van de meest succesvolle Belgische wielrenners ooit,’ opent de jury van de Nico Scheepmaker Beker. ‘Ga maar na: onder andere tweemaal wereldkampioen op de weg en tweemaal winnaar van de Ronde van Vlaanderen. Daarna was hij ook nog decennialang een niet zo succesvol ploegleider.’

In de jaren twintig van de vorige eeuw is de jonge Vlaming Briek Schotte voorbestemd voor een keihard, vies, eerlijk en armoedig boerenleven. Tot hij de koers ontdekt. Niks komt hem aanwaaien. Hij heeft geen fiets, geen vrije tijd en geen steun van zijn ouders. En toch gaat hij er voor. Onvermoeibaar, na een dag zwoegen op het land of in de fabriek. Niets ontziend. Hij kan lijden. Niet uit eerzucht, maar met een drive die voortkomt uit het schrikbeeld het leven van zijn vader te moeten leven.

Het lukt de Amsterdamse Vlaming Herman Chevrolet wonderwel in het hoofd te kruipen van iemand die aan niets in het leven veel woorden vuil maakt. Als lezer voel je meermaals de behoefte aan een warme douche omdat de kou van het Vlaamse platteland, de trillingen op de kasseien en de modder van de Vlaamse koersen gaandeweg in en op je lijf kruipen.

Briek begint successen te boeken, wint de Ronde van Vlaanderen en wordt een volksheld, maar als de sport steeds gecompliceerder wordt en het minder gaat draaien om diepgaan en meer om tactiek, kan hij niet meer altijd mee. Hij wordt uiteindelijk ploegleider en leeft een heel leven in het wielerwereldje. Briek blijft altijd die ietwat hoekige en norse boerenzoon, een buitenstaander die gelukkig verdwaald is in een leven waarvoor hij niet was voorbestemd, maar waarin hij zich toch een plek heeft weten te bevechten.

Chevrolet eert die prestatie op prachtige wijze en heeft het levensverhaal van Briek op zijn eigen onnavolgbare wijze opgetekend. Briek! De laatste Flandrien is een wrang portret van een man die gaandeweg zijn greep op de tijd verliest. Geen standaardbiografie, maar een originele mengeling van biografie en roman, waarbij Chevrolet gebruik maakt van diverse gereedschappen uit de gereedschapskist van de schrijver. De literaire stijl van Chevrolet is barok en vol souplesse.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.