Het juryrapport van de Nico Scheepmaker Beker 2014
Voor de top drie van de Nico Scheepmaker Beker is een juryrapport gemaakt. De jury bestaat uit Ad Melkert (voorzitter), Wilfred van Buuren (sporthistoricus), Gert-Jan van Tilborg (boekhandel Donner in Rotterdam) en Renate Verhoofstad (sportjournalist).
Michel van Egmond – Kieft (VI Boeken)
De tegenstelling tussen roem op het veld en de verslavingsproblemen buiten de lijnen wordt in een scherpe en humoristische stijl neergezet.
Michel van Egmond won al twee prijzen voor zijn boek over het turbulente leven van oud-voetballer Wim Kieft: de publieksprijs voor het beste sportboek én de NS Publieksprijs. Ook de jury van de Nico Scheepmaker Beker is van oordeel dat Kieft de prijs voor het beste sportboek van het jaar verdient. Het is voor de eerste keer dat zowel de publieksprijs als de vakprijs voor het beste sportboek door dezelfde auteur wordt gewonnen – een unicum in de elfjarige geschiedenis van de Nico Scheepmaker Beker.
In de voor hem typerende vlotte schrijfstijl schildert Van Egmond een onthullend en eerlijk portret van een topsporter voor wie de zon altijd leek te schijnen, maar voor wie de schaduw steeds langer werd. Zowel de persoonlijke levenssfeer van Kieft als de typeringen van de verschillende voetbalculturen in Nederland, Frankrijk en Italië waarin hij werkzaam was, is door de auteur raak getroffen in een boek dat voortdurend boeit. De tegenstelling tussen roem op het veld en de verslavingsproblemen buiten de lijnen wordt in een scherpe en humoristische stijl neergezet.
Na Gijp, heeft Van Egmond met Kieft opnieuw een geheel nieuwe lezersgroep tot een gang naar de boekhandels verleid. De jury prijst Van Egmond dat hij erin slaagt om hoge verkoopcijfers te realiseren, zonder daarbij concessies te doen aan de kwaliteit. Bovendien bewijzen Van Egmond en Uitgeverij VI Boeken dat een doordachte marketingstrategie kan werken.
Maarten Kolsloot – Strike Out (De Kring)
Voor deze treffende reconstructie heeft Van Kolsloot zich goed verdiept in de achtergronden.
Maarten Kolsloot schreef een sportboek over een familiedrama met de ingrediënten van een Griekse tragedie. Strike Out is het verhaal over de honkballende broers Halman die in twee parallelle werelden hun weg zoeken richting de top. Voor Gregory Halman leidt die weg uiteindelijk naar het honkbal-walhalla in de Verenigde Staten. De andere broer, de eveneens getalenteerde Jason, blijft in Nederland achter.
De werelden van Gregory en Jason lopen steeds verder uiteen. Gregory is succesvol in Amerika, zijn eveneens talentvolle broer blijft in Nederland achter. Tijdens een bezoek van Gregory aan zijn familie in Nederland krijgt Jason een psychotische aanval en steekt zijn broer dood. In dit uitstekend gedocumenteerde werk geeft de schrijver een indringend beeld van de inspanningen van twee jonge honkballers op weg naar de top en de verschillende obstakels die zij daarbij op hun weg vinden.
Voor deze treffende reconstructie heeft Van Kolsloot zich goed verdiept in de achtergronden die tot dit familiedrama hebben geleid en sprak vele betrokkenen in binnen- en buitenland. Het verhaal van de dood van Greg Halman en zijn leven als zoon van Eddy en broer van Jason is daarmee fascinerend beschreven.
Het boek gaat echter verder dan alleen dit drama. Het schetst ook een beeld van de twee verschillende werelden van het Nederlandse en Amerikaanse honkbal, juist in een periode waarin Nederland internationaal doorbreekt. Daardoor krijgt ook een niet in de honkbalwereld ingewijde sportliefhebber een goed inzicht in de ins en outs van deze sport.
Wiep Idzenga – Brigadier Kodak neemt een foto (De Muur)
Zijn bijzondere stijl – prachtig, zwierig en trefzeker – is in al die gevallen in het oog springend.
Voor de derde keer eindigt Wiep Idzenga bij de laatste drie van de Nico Scheepmaker Beker. In 2007 viel hij op met De Maradona van China en in 2013 met Op zoek naar Bob Marley de voetballer. Zijn bijzondere stijl – prachtig, zwierig en trefzeker – is in al die gevallen in het oog springend.
In Brigadier Kodak neemt een foto zijn foto’s steeds het vertrekpunt voor bijzondere wielerverhalen. Met Idzenga zit de lezer het ene moment midden in de koers en het andere moment komt het leven van de coureurs voorbij. Daarbij schetst hij ook de donkere kanten van het wielerleven, zoals in het prachtige verhaal De eeuwige pijn van het afhaken. De jury prijst Idzenga vanwege het originele idee om wielerverhalen aan de hand van foto’s te ontleden, met als kanttekening dat de foto’s wel iets prominenter en groter hadden mogen worden afgedrukt in het boek.
Hoe dan ook: via de schrijver kruipen we in de huid van de wielrenners. Alhoewel de afloop vooraf al bekend is, blijven de verhalen uit brigadier Kodak spannend tot aan de meet. De combinatie van de feiten van toen en nieuwe informatie maakt het boek tot een waardevol document voor de wielerhistorie.
Na dit derde bijzondere werk is de jury bijzonder geïnteresseerd in de verdere ontwikkeling van het oeuvre van Idzenga.