Boeken

Het juryrapport van de Nico Scheepmaker Beker: Captain van Jong Holland van Daniël Rewijk

Daniël Rewijk rondde in 2015 zijn proefschrift over sportpionier Pim Mulier af. ‘Een goed geschreven en uitmuntend gedocumenteerde biografie,’ oordeelt de vakjury.

Captain van Jong Holland is een goed geschreven en uitmuntend gedocumenteerde biografie van een sportpionier aan het eind van de negentiende eeuw, zelf van goede komaf. Mulier stond aan de basis van de oprichting van de KNVB, bedacht dat de Elfstedentocht een nationaal evenement moest zijn en vond dat sport niet alleen voor de elite moest zijn.

Sport was volgens hem goed voor iedereen – voor zijn lijf, de opvoeding, de orde én de nationale trots – en daarmee was hij progressiever dan zijn tijdgenoten. Maar Mulier was ook ouderwets en hield maatschappelijke ontwikkelingen en vernieuwingen tegen om zijn privileges niet op te geven.

 

Dit proefschrift over Pim Mulier is van onschatbare waarde voor de kennis van de geschiedenis van de georganiseerde sport in Nederland. Rewijk heeft een schat van informatie verzameld en op invoelende wijze in de context van de tijd weten te plaatsen, op een wijze die toegankelijker is dan doorgaans bij proefschriften het geval is.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.