BoekenWielrennen

Het juryrapport van de Nico Scheepmaker Beker: Etalagecoureur van Peter Ouwerkerk

De Nico Scheepmaker Beker is gewonnen door Peter Ouwerkerk. Het oordeel van de jury over Etalagecoureur: ‘Een fascinerend portret, duizelingwekkend gedetailleerd en boeiend.’

Bij het publiek is Roy Schuiten niet zo’n bekende renner, maar in deze prachtig geschreven biografie komt hij mooi tot leven. Het levert een fascinerend portret op, duizelingwekkend gedetailleerd en boeiend.

Schuiten is een moeilijke en mooie jongen, die naar niemand luistert en zijn eigen weg gaat. Hij heeft het talent, de drive en de benen, maar mist de brille om mee te draaien in het spel om de macht. Zijn loopbaan is gevuld met overwinningen en nederlagen, zowel op de baan en de weg.

Dat geldt ook voor zijn privéleven. Hij vervreemdt van zijn betoverend mooie vrouw en kinderen en begint met een nieuwe – evenzo mooie – vriendin een restaurant in Portugal. Ook daar maakt hij er een potje van, omdat hij succes en welvaart niet kan delen. Schuiten sterft alleen en in treurige omstandigheden, een eenzaamheid waaraan hij geen moment in zijn leven kon ontsnappen.

Peter Ouwerkerk maakt de combinatie van enorm talent en intense eenzaamheid op elke pagina voelbaar. In vloeiende stijl en met gevoel voor renner en mens ontrafelt hij een leven. Door zijn gedegen onderzoek beschrijft hij dit op een wijze die uitstijgt boven vele andere wielerverhalen. Tevens geeft hij een fraai tijdsbeeld van het wielrennen in de jaren zeventig en tachtig.

De Nico Scheepmaker Beker is de verdiende bekroning van een decennia omspannend oeuvre voor deze deskundige en betrokken wielerjournalist.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.