BoekenSchaatsen

Het juryrapport van de Nico Scheepmaker Beker: Hoe sterk is de eenzame schaatser van Erik Dijkstra

Erik Dijkstra was de enige auteur met nominaties voor vakprijs én publieksprijs. Bij de vakprijs stond hij bij de laatste drie. ‘Een mooi en persoonlijk verslag van een zoektocht naar de man áchter de mythe.’

Hoe sterk is de eenzame schaatser is een mooi en persoonlijk verslag van een zoektocht naar de man áchter de mythe. Hans van Helden wordt hierin ontsluierd, na een boeiende speurtocht in het verleden en uiteindelijk ook het heden van deze schaatser.

De page-turner is met zeer veel empathie en in een vrije stijl opgetekend over het net wél en ook net níet slagen van een groot sportman. Werd Van Helden inderdaad dwarsgezeten of zat de sportman vooral zichzelf in de weg? Karakter maakt de winnaar, maar teveel karakter en gedrevenheid kan de weg naar eeuwige roem ook versperren.

 

Zoveel wordt wel duidelijk uit de verhalen van de mensen die Van Helden intensief meemaakten. Vrijwel zonder uitzondering worden ze nog altijd heen en weer geslingerd tussen sympathie voor de eenzame schaatser en onbegrip over zijn onvoorspelbare handelen. Zo is het onvergetelijk ontroerend hoe Van Helden – levend in zelfverkozen ballingschap in Frankrijk – decennia later nog steeds iedere slag, iedere bocht, iedere doorkomst, misschien wel ieder opspattend stukje ijs uit zijn verloren races en kampioenschappen in elke vezel van zijn lijf als pijnlijke doornen met zich meedraagt.

Dijkstra heeft zich met overgave en empathie op de eigenzinnige schaatser gestort. De beschrijving van zijn ups en downs brengt unieke prestaties tot leven, die verdienen te worden doorverteld. Met doorzettingsvermogen en in aanstekelijke stijl heeft Dijkstra dit nu veilig gesteld.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.