BoekenWielrennen

Het juryrapport van de Nico Scheepmaker Beker: Jean van Bart Jungmann

Bart Jungmann schreef een boek over Jean Nelissen. ‘Een bijzondere kijk op de meester van het zoet vloeiende wielerwoord,’ aldus het juryrapport van de Nico Scheepmaker voor het beste sportboek.

Jean Nelissen behoort tot de bekendste sportjournalisten uit de Nederlandse geschiedenis. Jean van Bart Jungmann levert een bijzondere kijk op over de meester van het zoet vloeiende wielerwoord – vol ontluisterende, smakelijke en inzichtgevende anekdotes over zijn leven en werk. Ook voor een groter publiek bieden die een waardevol inzicht in de wisselwerking tussen sportjournalistiek en het wielermétier.

Het boek is goed gedocumenteerd en zeer boeiend opgetekend. Jungmann reconstrueert de mythe en wat de facade achter de mythe was. Hoe de beste verhalen uit de Tour tot stand kwamen, de ene keer correct en de andere keer niet. Hoe sportjournalisten elkaar primeurs afhandig maakten en elkaar het licht in de ogen niet gunden.

 

Het levert een verslag op van een man die niemand nodig had, voor niemand ontzag had en uiteindelijk zichzelf richting de afgrond dreef. De Neel was een markante Limburger, maar ook ijdel en met een opportunistische kant. Jungmann maakte daarmee een interessante biografie over Jean Nelissen als de patroonheilige van het Nederlandse wielrennen, een paradijsvogel, die misschien wel te flamboyant voor het calvinistische Nederland was.

Een ding is duidelijk als het over Nelissen gaat: ‘Wat een man, Jezus, wat een man!’

 

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.