BoekenVoetbal

Het juryrapport van de Nico Scheepmaker Beker: Slag om de Skyboxen van Tom Knipping en Iwan van Duren

Iwan van Duren won in 2009 al eens de Nico Scheepmaker Beker, samen met Marcel Rözer. Zeven jaar later was hij één van de vijf genomineerden, samen met Tom Knipping. ‘Een belangrijk boek,’ aldus het juryrapport.

Slag om de Skyboxen is een belangwekkend en actueel boek van een revolutie in het Europese voetbal, flitsend opgeschreven door twee ervaren journalisten van VoetbaI International. De hoofdrolspelers zijn niet alleen voetballers, maar ook oligarchen, dictators en investeringsmaatschappijen. In rap opgediste anekdotes en ooggetuigenverslagen lezen we over het invliegen van tien man beveiliging en over topspelers die verhandeld worden als olievaten of partijen kip en schroot. Met onzichtbare Chinezen, onaangepaste, vuilbekkende Oost-Europeanen en met geld smijtende Qatari.

Het boek gaat ook – zij het terloops – over het verlies van waar voetbal écht om gaat: om kinderen die dromen van grote stadions en trouwe fans die hun clubs naar een eerlijk gewonnen kampioenschap schreeuwen.

 

De auteurs tonen daarmee overtuigend aan dat in een korte periode de hiërarchie van het Europese voetbal fundamenteel is veranderd. De fans worden speelbal van grote ego’s, clubs met een gedegen opleiding en organisatie zijn de verliezers en het Nederlandse clubvoetbal blijft verweesd achter.

Knipping en Van Duren hebben zo een zeer actuele documentatie gemaakt van de snel toenemende greep van het grote geld op voetbalclubs, van klein tot en met groot. Daarmee hebben ze een belangrijk boek geschreven.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.