BoekenVoetbal

Het juryrapport van ‘De val van Oranje’ van Pieter Zwart

‘De val van Oranje’ van Pieter Zwart was één van de vijf genomineerden voor de Nico Scheepmaker Beker voor het beste sportboek van 2018. ‘De jury vermoedt dat bondscoach Koeman het boek ook in zijn kast heeft staan.’ Hier het complete rapport.

Pieter Zwart is een waardig vertegenwoordiger van een nieuwe generatie voetbalanalisten. Hij is jong en rebels. Voetbaljournalistiek kan niet zonder cijfers, is zijn stellige overtuiging. En achter al die cijfers en statistieken kan zomaar een prachtige tragiek schuilgaan.

Pieter Zwart toont in De val van Oranje aan de hand van data-analyse aan hoe en waarom de Hollandse School in een diep dal raakte en waarom het Nederlands elftal er niet in slaagde zich te kwalifceren voor het EK 2016 en het WK 2018.

In De val van Oranje probeert de auteur ons en vooral de trainers en bondscoaches ervan te overtuigen dat ze toch echt meer met cijfertjes moeten doen. De jury begriipt nu ook waarom Pieter Zwart in 2018 door de Nederlandse Sport Pers werd uitgeroepen tot Sportjournalistiek Talent van het Jaar en vermoedt dat bondscoach Koeman het boek ook in zijn kast heeft staan.

Advertentie

Koop bij bol.com

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.