BoekenSchaatsen

Het juryrapport van ‘Keessie’ van Jeroen Haarsma

Keessie van Jeroen Haarsma was één van de vijf genomineerden voor de Nico Scheepmaker Beker voor het beste sportboek van 2018. ‘De passie voor sport, mens en schrijven spat van de pagina’s,’ aldus de jury. Het complete rapport staat hieronder. 

Schaatser Kees Verkerk wordt in Keessie voorgesteld aan een nieuwe generatie. Het gaat over een wereld die we ons nu al niet meer voor kunnen stellen: die waarin topsport nog amateursport is en een wereldkampioen schaatsen buiten de grote wedstrijden gewoon achter de bar staat. En er wordt gereisd naar internationale toernooien slapend op achterbanken en stiekem cash verzameld tijdens commerciële optredens.

Geld is er nauwelijks, onderlinge competitie des te meer. Verkerk is niet alleen charmeur en gangmaker, maar ook een briljant manipulator. Zijn trucs om concurrenten en zelfs kamergenoot en vriend Ard Schenk uit balans te brengen zijn heerlijk opgeschreven. We belanden in een dampende kroeg, in stervenskoude kleedkamers, goedkope hotelkamers, maar vooral ook in uitzinnige stadions.

Kees Verkerk maakt een land gek, maar de barman blijft er zelf broodnuchter onder. De passie voor sport, mens en schrijven spat van de pagina’s.

Advertentie

Koop bij bol.com

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Schreef mee aan het boek "Nooit meer Qatar" over de FIFA en mensenrechten. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.