BoekenRecente activiteiten

Het sportjaar zonder podium

Precies een jaar geleden begon de eerste lockdown. Micha Peters en Jurryt van de Vooren hebben in die tijd in het geheim het e-book Sportjaar zonder podium geschreven over de weerbaarheid van sport tijdens een wereldwijde crisis. Het boek is gratis en staat hier.

Corona heeft de wereld in het hart getroffen – óók de internationale sport. Evenementen werden afgelast of verplaatst, de amateursport ligt grotendeels stil. Sporthistorici Micha Peters en Jurryt van de Vooren hebben daarom onderzocht hoe de sportwereld eerder werd getroffen door zulke gigantische problemen.

De resultaten waren voor de onderzoekers zelf ook vaak verrassend. Zo bleek de verplichting van het dragen van scheenbeschermers bij voetbalwedstrijden een paniekreactie te zijn van de FIFA na de uitbraak van aids. Ook werd achterhaald dat er al in 1866 een sportevenement stil werd gelegd vanwege de uitbraak van een epidemie. En het WK schaatsen van 1890 in Amsterdam werd getroffen door een hele verre voorganger van corona.

Het e-book Sportjaar zonder podium bestaat uit meer dan dertig hoofdstukken, met een voorwoord van Bruno Bruins, voormalig sportminister. Arko Sports Media is de uitgever.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -