BoekenNieuw

Online zoeken in meer dan 7500 publicaties over de Nederlandse sportgeschiedenis

Op 31 januari 2006 was de presentatie van het Bibliografisch Apparaat voor de Nederlandse sportgeschiedenis. Precies vijftien jaar later is dit digitaal doorzoekbaar op ruim 7500 titels tot en met 2005 – hier.

Sportgeschiedenis is in ons land een redelijk jonge academische discipline. Een tv-programma als Andere Tijden Sport bestaat nog ‘maar’ sinds 2008. De publicatie van serieuze sportboeken is pas in deze eeuw tot ontwikkeling gekomen.

Toch telden de sporthistorici Wilfred van Buuren, Peter Los en Nico van Horn in 2005 al bijna 8000 Nederlandstalige publicaties over sportgeschiedenis – in boeken, artikelen en tijdschriften. Er was alleen geen centraal overzicht van deze werken, merkte dit drietal toen op in het tijdschrift De Sportwereld, huisorgaan van de gelijknamige vakorganisatie voor sporthistorici.

‘Sinds de opheffing van de Nationale Sportbibliotheek in 1998 bestaat er in Nederland geen centrale vindplaats voor sporthistorische literatuur. Voor stichting de Sportwereld was dit een zwaarwegende reden om van start te gaan met een project, dat moest leiden tot de ontwikkeling van een bibliografisch apparaat voor de studie van sportgeschiedenis.’

Zoeken in de archieven

Een zoektocht van twee jaar lang leidde uiteindelijk tot de eerste bibliografie van de Nederlandse sportgeschiedenis. Van Buuren, Los en Van Horn bezochten maar liefst 130 archiefinstellingen en bibliotheken in heel het land. Dat ze in die tijd bijna 8.000 titels vonden, was een grote verrassing. Na diverse bezoeken aan de archiefinstellingen in Overijssel bijvoorbeeld dachten zij een redelijk compleet overzicht te hebben van de provinciale titels over sportgeschiedenis. Voor de zekerheid vroegen ze aan Wim Coster van het Historisch Centrum Overijssel of ze misschien iets hadden gemist. Coster stuurde daarop nog eens honderd titels op.

Precies vijftien jaar geleden werd in het Olympisch Stadion het eindresultaat gepresenteerd in het Bibliografisch apparaat voor de Nederlandse sportgeschiedenis, nog steeds het grootste overzicht van Nederlandstalige literatuur over sportgeschiedenis. Het is een wegwijzer geworden voor onderzoekers, studenten, amateurhistorici, verzamelaars en journalisten, maar inmiddels is er een probleem: het boek is uitverkocht. En daarom werd onder leiding van Ernest Verhees een digitaal zoeksysteem gemaakt. Verhees begon dit project als bestuurslid van De Sportwereld en is tevens werkzaam voor het Regionaal Archief Nijmegen.

Zo kunnen belangstellenden online zoeken naar titels tót en met 2005. Van Buuren heeft sindsdien wel alle nieuwe publicaties bijgehouden, maar die staan hierin nog niet verwerkt. Het zou natuurlijk helemaal mooi zijn als die oude titels ook nog eens worden gekoppeld aan Delpher, omdat daar al veel sportboeken digitaal toegankelijk zijn gemaakt. Dat is alleen een enorme klus, waarvoor De Sportwereld niet de middelen heeft. Daar is een derde partij voor nodig met de benodigde fondsen.

En natuurlijk helpt het ook als De Sportwereld meer leden krijgt. En dat kan hier.

 

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Schreef mee aan het boek "Nooit meer Qatar" over de FIFA en mensenrechten. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.