BoekenNieuwRecensies

Rico Verhoeven heeft altijd honger

Schrijver Leon Verdonschot zat een jaar lang dicht op de huid van wereldkampioen kickboksen Rico Verhoeven. Dat leverde de biografie Rico op. Voornaamste conclusie: de succesvolle kickbokser heeft altijd honger. Naar succes, maar ook gewoon enorme trek. Zijn enige zonde is dan ook het eten van hamburgers. Heel veel hamburgers.

Rico Verhoeven lijkt – net als stripheld Obelix – als baby in een ketel toverdrank te zijn gevallen. Hij is altijd groter en sterker geweest dan zijn leeftijdsgenootjes. Al op jonge leeftijd begon hij te trainen en zette hij zichzelf op een strikt (-sport)dieet van kip, groente en rijst. Met succes, want met zijn 118 kilo bij 1.96 m en zijn onoverwinnelijke houding is Verhoeven nu letterlijk en figuurlijk larger than life.

Inmiddels is hij ook al een tijdje wereldkampioen zwaargewicht. Het succes kwam hem alleen niet aanwaaien. Zo was zijn moeder door drankzucht niet in staat om hem op te voeden. Hierdoor belandde de jonge knaap bij zijn vader, een gepassioneerde karateka, die zijn zoon een keiharde opvoeding gaf. Echt gezellig was het niet, daar in huize Verhoeven. Daarom zocht de jonge Rico afleiding in de sport. En met succes, weten we nu.

Die weg naar succes vormt de basis van het boek. Verdonschot heeft er niet een standaard chronologische vertelling van gemaakt, maar wisselt beschrijvingen van trainingen en wedstrijden af met verhalen van familie, vrienden en zakenpartners. Daardoor behoudt het boek vaart en een zekere swing. De verslagen over de gesprekken die Verhoeven heeft met zijn vader zijn ronduit ontroerend en geven Rico meer diepgang.

Verdonschot is gefascineerd door de toewijding van Verhoeven als topsporter, zo zei hij eind december in het AD. ‘Zijn benadering is heel erg compleet, inclusief voeding, krachttraining en conditietraining. Rationeel, weloverwogen, met een ver uitgewerkt plan om de tegenstander te demonteren.’

Verhoeven is dan ook een modelsporter. Hij traint, presteert, slaapt en eet. Dat laatste doet hij graag. De sporter heeft altijd honger. Het is dan ook geen verrassing dat zijn enige zonde bestaat uit het verorberen van enorme hoeveelheden fastfood.

Bij de lokale hamburgerketen met de grote M steken ze de vlag uit wanneer Verhoeven met zijn bolide voorrijdt. Alle verloven worden ingetrokken, extra ovens aangezet. Want Verhoeven is met één bezoek aan de hamburgerbakker, goed voor een significante verhoging van de jaaromzet. Zoals hij zelf zegt in het boek: ‘Ik bestel in mijn eentje met gemak voor 50 euro aan hamburgers en kipnuggets. Serieus.’ Een snelle blik op de prijslijst van de burgergigant leert dat hij voor dat geld 40 hamburgers plus 5 porties kipnuggets kan bestellen. Wat het everzwijn is voor Obelix, is de hamburger voor Verhoeven.

Naast eten en kickboksen heeft Verhoeven nog een passie: acteren. Hij wil in Hollywood doorbreken als filmster. Dat lijkt geen probleem. Geef hem een cape en hij is Superman.

Bestel bij Bol.com

Micha Peters
Bedenker en beheerder van Sportgeschiedenis.nl. Journalist en (sport)historicus.