BoekenNieuwRecensies

Verantwoord smullen

Grassmoothies, speltbrood en glutenvrije pannenkoeken rukken gestaag op. Gezonde voeding is hip. Maar is het ook lekker? Goud op je bord 2 laat zien dat verantwoord eten en smullen heel goed samen kunnen gaan.

Het boek van voedingscoach Brenda Frunt en chef-kok Erik te Velthuis bevat een grote verzameling recepten voor verantwoorde en eenvoudig te bereiden maaltijden. De gerechten zijn onderverdeeld in de categorieën ontbijt, lunch, tussendoortjes en hoofdmaaltijden. Fotograaf Michel Zoeter heeft van alle maaltijden zeer fraaie foto’s gemaakt – het water loopt je voortdurend in de mond – en er staat per gerecht bij wat de voedingswaarde is en hoe lang de bereidingstijd ongeveer is. De meeste gerechten zijn klaar in een minuut of twintig.

Centraal staan de favoriete maaltijden van diverse topsporters, zoals Epke Zonderland, Marit Bouwmeester, Churandy Martina en Dirk Kuyt die aan het boek hebben meegewerkt. Zij vertellen tijdens interviews met journalist Friso Schotanus hoe ze voeding gebruiken om hun prestaties te optimaliseren. Op die manier leer je de topsporter vanuit een originele invalshoek kennen.

De op Curaçao geboren Martina is bijvoorbeeld gek op vis. Zijn favoriete sportmaaltijd? Red snaper – een vis uit tropische wateren – met Antilliaanse funchi, zoete banaan, groenten en vissaus. Nu hij een dagje ouder wordt moet Martina wel op zijn voeding letten. ‘Ik kan niet meer hetzelfde doen als toen ik jonger was, want het is nu moeilijker om terug te komen op gewicht.’ Wat voeding betreft kijkt hij dan ook uit naar het einde van zijn sportcarrière. ‘Wat ik ga eten als ik stop? Alles!’

Kuyt heeft een bijzondere kijk op eten. ‘Voorheen at ik ook nog wel eens een patatje tussendoor. Maar daarin schuilt niet het gevaar. Heel veel mensen leggen zichzelf op wat ze vooral niet mogen eten. Maar als jij een jonge voetballer bent en je eet soms een broodje kroket, dan is dat niet zo’n probleem. Ik weet nu dat het veel belangrijker is wat je wel eet. Dat je die stoffen binnenkrijgt die je nodig hebt om maximaal te presteren.’

Om tot die maximale prestatie te komen ontbijt Kuijt sinds kort met havermout op basis van teff, glutenvrij graan. Sinds hij dat doet is hij fitter en is zijn adrenalinepeil hoger. ‘In mijn bloedwaarden kun je dat terugzien. Als je aan je lichaam dat kleine verschil merkt, dan werkt het als een soort drugs om steeds meer te doen op het gebied van voeding.’

Goud op je bord 2 is een heel mooi vormgegeven boek voor iedereen die een pan kan vasthouden. De interviews van Schotanus, de foto’s van Zoeter en de teksten van Frunt en Te Velthuis leveren een bijzonder recept op, dat heeft geresulteerd in een lezenswaardig smulboek.

Met een titel als Goud op je bord 2 wordt wellicht de suggestie gewekt dat dit vooral een sportkookboek is, maar niets is minder waar. Het boek is boven alles een smakelijke verzameling recepten voor mensen die van lekker eten houden. Iedereen dus.

 

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Micha Peters
Bedenker en beheerder van Sportgeschiedenis.nl. Journalist en (sport)historicus.