NieuwOlympische SpelenVraag het de redactie

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed weet niet hoe hoog de Marathontoren is

Het is vandaag Open Toren Dag, óók bij de Marathontoren bij het Olympisch Stadion in Amsterdam. Een mooi moment om een groot misverstand te bespreken over de hoogte, óók bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed .

De Marathontoren in 1928. Afbeelding via het Stadsarchief Amsterdam

De Marathontoren staat op het plein voor het Olympisch Stadion Amsterdam en is ontworpen door architect Jan Wils. Over deze toren bestaat het idee dat die precies 42,195 meter hoog is als verwijzing naar de afstand van de marathon in kilometers.

Geen gekke gedachte, en dat staat dan ook op de website van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed: ‘Op twintig meter afstand van de Marathonpoort aan de noordelijke zijde gesitueerde vrijstaande MARATHONTOREN van 42,19 meter hoogte, opgetrokken in gewapend beton met bekleding van baksteen op een vierkante sokkel, die zich sprongsgewijze versmalt en omgeven is door gemetselde bloembakken.’

Het is alleen niet waar. Het Algemeen Handelsblad schreef op al 4 april 1928, ruim één maand voor de ingebruikname van het Olympisch Stadion: ‘De marathontoren heeft thans een hoogte van 43 m, maar blijft niet bestendigd, omdat er nog drie meter bijkomen, waardoor het werkelijk imponerende monument de respectabele hoogte van 46 m zal krijgen.’

De laatste meting was in 2014, gedaan door Arnold Groot als hoofd beheer van het stadion. Hij kwam toen tot een hoogte van 45,80 meter – tot aan de bovenkant van de schaal op de toren. En daarmee blijkt de hoogte van de Marathontoren niet te verwijzen naar de afstand van de marathon.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.