VoetbalVraag het de redactie

De eerste strafschop werd in 1893 genomen

Wanneer is de strafschop bedacht? En wanneer werd de eerste genomen?

Na den uitschop is Kralingen bepaald de sterkste en maakt niet minder dan 5 goals, waarvan er een ontstaat door een hoekschop en een door een strafschop.

De strafschop werd in 1890 bedacht door de Ierse doelman William McCrum als ultieme straf tegen verdedigers die tot het uiterste gingen om ene treffer te voorkomen. Het voorstel werd ingediend bij de spelregelcommissie IFAB, maar kreeg nog geen steun.

Dat veranderde na een incident op 14 februari 1891 tijdens het FA-Cupduel tussen Stoke City en Notts County. De eerste ploeg kreeg een vrije bal tegen omdat verdediger Hendry de bal met zijn hand uit het doel geslagen. Het complete team van Stoke ging daarna op de doellijn staan, wat een treffer onmogelijk maakte.

Ze wonnen die wedstrijd ook nog, waarna iedereen er schande van sprak. Het idee van McCrum overtuigde de Football Association alsnog en zo werd de penalty ingevoerd. Als dank werd ruim een eeuw later een park naar McCrum vernoemd.

HEB JE ZELF EEN VRAAG OVER SPORTGESCHIEDENIS?
HIER OPSTUREN

Voor zover bekend werd de eerste strafschop op Nederlands grondgebied genomen bij Victoria – HVV op 12 november 1893. Deze wedstrijd was in Rotterdam, waar de thuisploeg een penalty kick kreeg, zoals het in die tijd hoorde nog helemaal in het Engels uitgedrukt. ‘Een penalty-kick ging zonder aangeraakt te zijn door de Haagsche goal’ aldus tijdschrift De Athleet. Helaas hebben we geen naam van de voetballer die de strafschop toen nam.

Een week later was er een penalty kick bij HFC – Sparta nadat Van Maanen van HFC de bal in de handen had genomen. Umpire, how is that? Penalty kick!’ Timmermans sr. van Sparta nam daarop de strafschop … en miste.

De eerste keer dat het Nederlandse woord strafschop werd gebruikt was op 23 december 1893, dus nog in hetzelfde jaar dat het Nederlandse voetbal hier kennis mee maakte. ‘Na den uitschop (Nederlands woord! – jRRT) is Kralingen bepaald de sterkste,’ zo schreef De Athleet, ‘en maakt niet minder dan 5 goals (Engels woord! – jRRT), waarvan er een ontstaat door een hoekschop (Nederlands! – jRRT) en een door een strafschop.’

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.