Vraag het de redactie

Hoe hoog is de Marathontoren?

Klopt het dat de hoogte van dit gebouw verwijst naar de afstand van de marathon?

Het werkelijk imponerende monument

De Marathontoren staat op het plein voor het Olympisch Stadion Amsterdam, ontworpen door architect Jan Wils. Over deze toren bestond lang het idee dat die precies 42,195 meter hoog is als verwijzing naar de afstand van de marathon in kilometers. Geen gekke gedachte, en dat staat ook op de website van Rijksmonumenten: ‘Op twintig meter afstand van de Marathonpoort aan de noordelijke zijde gesitueerde vrijstaande MARATHONTOREN van 42,19 meter hoogte, opgetrokken in gewapend beton met bekleding van baksteen op een vierkante sokkel, die zich sprongsgewijze versmalt en omgeven is door gemetselde bloembakken.’

Het is alleen niet waar. Het Algemeen Handelsblad schreef op 4 april 1928, ruim één maand voor de ingebruikname van het Olympisch Stadion: ‘De marathontoren heeft thans een hoogte van 43 m, maar blijft niet bestendigd, omdat er nog drie meter bijkomen, waardoor het werkelijk imponerende monument de respectabele hoogte van 46 m zal krijgen.’

De laatste meting was in 2014, gedaan door Arnold Groot als hoofd beheer van het stadion. Hij kwam toen tot een hoogte van 45,80 meter – tot aan de bovenkant van de schaal op de toren. En daarmee blijkt de hoogte van de Marathontoren niet te verwijzen naar de afstand van de marathon.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al bijna 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.