Lots of condoms
Vraag het de redactie

Sinds wanneer worden er condooms uitgedeeld in het Olympisch Dorp?

We leven niet meer in een Victoriaans tijdperk. Het leven in het dorp verschilt niet met dat van daarbuiten.

Op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro werden 450.000 gratis condooms verstrekt, een nieuw record. Het gratis verstrekken van condooms in het Olympisch Dorp bestaat sinds 1988, alhoewel er in 1969 al voor de eerste keer over werd gesproken. In aanloop naar de Spelen in München stelden Duitse artsen voor om condoomapparaten te plaatsen, maar zowel de Katholieke Kerk als de plaatselijke politiek wilde hier niets van weten.

In de jaren 80 maakte de wereld kennis met aids, wat voor het IOC reden was om alsnog dit voorstel over te nemen. De primeur was op de Winterspelen van 1988 in Calgary “We zullen ze niet uitdelen”, zei Annete Heasman als hoofd van de medische dienst in Calgary, “maar als de atleten er behoefte aan hebben, kunnen ze de pakketjes zonder betaling krijgen. In de ogen van de autoriteiten past deze service uitstekend in de preventie-campagne tegen aids.”

De tijden veranderen nu eenmaal, voegde Bob Niven hieraan toe, de toenmalige burgemeester van het Olympisch Dorp. “We leven niet meer in een Victoriaans tijdperk. Het leven in het dorp verschilt niet met dat van daarbuiten.”

Sindsdien is de verstrekking van condooms gebruik tijdens de Olympische Spelen. Er is zelfs een verzamelaar van olympische condooms, die een complete collectie heeft! Hij of zij wil alleen graag anoniem blijven.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Schreef mee aan het boek "Nooit meer Qatar" over de FIFA en mensenrechten. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.