Andere Tijden SportSchaatsenVraag het de redactie

Toeschouwersrecord bij het WK Schaatsen van 1962 in Moskou

Bij welk WK allround zaten de meeste toeschouwers op de tribune? In 1962 namen meer dan 250.000 mensen plaats op dezelfde plek waar de finale van het WK voetbal van 2018 wordt gespeeld.

Henk van der Grift

Het WK Schaatsen van 1962 trok in Nederland meer belangstelling dan ooit tevoren. Henk van der Grift verdedigde in Moskou namelijk zijn wereldtitel, die hij in 1961 had gewonnen als eerste Nederlander sinds 1905. Hierover maakte Andere Tijden Sport een aflevering:

Grote drukte

Het WK van 1962 werd gehouden in het Lenin Stadion, zoals dat toen nog heette. In de voorverkoop gingen al enorme aantallen over de toonbank. Al voordat het evenement begon waren er al meer dan honderdduizend kaarten verkocht! Over twee dagen opgeteld, bezochten zo’n 250.000 mensen dit WK.

Een kwart miljoen! Zoals de commentator in de documentaire al zei: ‘Nog nooit is er op een wereldkampioenschap schaatsenrijden zoveel publiek. Daarmee is al het eerste record gevestigd.’

HEB JE ZELF EEN VRAAG OVER SPORTGESCHIEDENIS?
HIER OPSTUREN

En dat is het ook gebleven tot nu toe. Ruim een halve eeuw later is er nog geen WK Schaatsen geweest met méér toeschouwers op de tribune. Alleen een Elfstedentocht trekt meer kijkers, maar daar kun je tenslotte ruim 200 kilometer langs de route gaan staan.

Het betreffende stadion bestaat overigens nog steeds, alhoewel het nu het Olympisch Stadion Loezjniki heet. Hier vonden in 1982 honderden mensen de dood tijdens Spartak Moskou – HFC Haarlem. En in 2018 is het de belangrijkste plek voor het WK Voetbal van 2018, omdat daar de openingswedstrijd, een halve finale en de finale zullen worden gespeeld.

Vreemde gedachte: daar waar de beste voetballers van 2018 zullen spelen, streden in 1962 nog de beste schaatsers. Henk van der Grift eindige toen overigens als tweede, achter Viktor Kositsjkin.

 

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.