SchaatsenVraag het de redactie

De klapschaats is in 1894 bedacht

De website Schaatshistorie.nl meldt dat er al aan het einde van de negentiende eeuw experimenten met schaatsen werden uitgevoerd. ‘In Engeland werd in 1884 patent verleend op een door de spijkermaker Charles Corneby ontworpen schaats, waarvan de voetplaat in het midden kon scharnieren. In 1891 volgt de Amerikaan John Diedrich Freese met een soortgelijk ontwerp en in 1894 de Duitser Karl Hannes uit Oberbayern met een schaats met veersyteem onder de tenen. Deze systemen was echter telkens een kort leven beschoren.’

In 1936 werkte R. Handl ook nog aan een schaats met beweegbare hakplaat, maar opnieuw zonder resultaat. In 1978 begon bewegingswetenschapper Gerrit Jan van Ingen Schenau, verbonden aan de faculteit bewegingsleer van de Vrije Universiteit in Amsterdam, opnieuw aan het systeem van een klapschaats. Het was hem alleen niet bekend dat hiervoor al in 1894 een patent was uitgegeven, waar toen overigens niets meer mee was gedaan.

Officieel is Van Ingen Schenau dus niet de uitvinder van de klapschaats, maar dat neemt niet weg dat hij voor de doorbraak heeft gezorgd.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Schreef mee aan het boek "Nooit meer Qatar" over de FIFA en mensenrechten. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.