SchaatsenVraag het de redactie

Wanneer was het eerste WK allroundschaatsen?

Er is geen andere wintersport dan het schaatsen dat al zo lang aaneengesloten wereldkampioenschappen organiseert. De kunstrijders bijvoorbeeld doen dat sinds 1896, de ijshockeyers sinds 1920 en de schansspringers sinds 1924. Het WK allround bestaat al sinds 1893! Een half jaar eerder was de wereldschaatsbond ISU opgericht en is daarmee de oudste internationale wintersportbond ter wereld.

Jaap Eden

Het eerste officiële WK allround was op 13 en 14 januari 1893 in Amsterdam, op het terrein van De Amsterdamsche IJsclub achter het Rijksmuseum – wat we tegenwoordig het Museumplein noemen. De Haarlemse schaatser Jaap Eden werd winnaar, wat zowel in Amsterdam als in zijn eigen stad uitbundig werd gevierd.

“De stemming was vol geestdrift”, aldus De Telegraaf, “en vooral Eden werd donderend toegejuicht.” Het Nieuws van den Dag schreef over de gebeurtenissen in Haarlem: “Nog nooit heeft uw correspondent zijn stadgenooten zoo uit den band zien springen, als toen heden in den middag het bericht kwam, dat onze Jaap ook op de 500 meter de vreemdelingen had verslagen en hij alzoo kampioen der wereld was geworden. De deftigste pruikjes maakten een sprongetje.”

De Telegraaf had daarom volkomen gelijk toen het samenvattend schreef: “De Nederlandsche Schaatsenrijdersbond en Amsterdamsche IJsclub kunnen met genoegen op dit ijsfeest terugzien. De mededinging was buiten verwachting en het succes schitterend voor onze Hollanders.”

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.