SchaatsenVraag het de redactie

Wat was de favoriete sport van Anne Frank?

Anne Frank hield van schaatsen, alhoewel ze door gezondheidsklachten niet zo goed was in sport. In haar dagboek schreef ze dat ze met gym nooit meedeed omdat haar ledematen te snel uit de kom schoten. Volgens de Anne Frank Stichting deed ze wel aan heilgymnastiek bij een sportleraar of fysiotherapeut.

In de winter van 1938 leerde Anne schaatsen en stond vanaf toen graag het ijs in de Apollohal. Op 13 januari 1941 schreef ze in een brief aan haar Zwitserse neef Bernd Elias dat ze niets liever deed dan daar schaatsen. Ze reed op schaatsen die ze had gekregen van Margot, haar oudere zus.

Juist in die tijd waren er drie Elfstedenwinters op rij: in 1940, 1941 en 1942. In de eerste twee winters zal Anne hoogstwaarschijnlijk buiten hebben geschaatst, maar daarna was dat niet meer mogelijk vanwege de anti-Joodse maatregelen. Sinds 15 september 1941 was het ze niet meer toegestaan om deel te nemen aan openbare bijeenkomsten en om gebruik te maken van openbare inrichtingen. Op 1 november 1941 werd Joden verboden lid te zijn van een sportvereniging.

Een oude foto

Er bestaat zelfs een foto van Anne op het ijs, samen met haar vriendinnen, onder wie Ansje de Leeuw, die vijftien jaar na de oorlog inmiddels in de Verenigde Staten woonde. In 1961 werd deze tentoongesteld op een expositie in Berlijn, georganiseerd door de Amsterdamse tekenaar Anton Witsel. Hij had de foto weer gekregen van de vader van Ansje de Leeuw, die op 11 april 1961 werd afgedrukt in Het Algemeen Handelsblad, de eerste publicatie in ons land.

Bijna een kwart eeuw later dook de foto opnieuw op in het fotoboek ‘De wereld van Anne Frank’. Blijkbaar was vergeten dat de schaatsfoto al in 1961 in Amsterdam terecht was gekomen, want in een verhaal van Nico Scheepmaker op 13 september 1985 in De Leeuwarder Courant werd hierover niets gemeld. Integendeel, volgens Joke Kniesmeyer van de Arme Frank Stichting had zij die foto nog maar net gekregen. Zoals Scheepmaker schreef: ‘Op 22 april kreeg de Stichting van de lerares Nederlands Mieke de Moor uit Bergen op Zoom een foto van Arme Frank, schaatsend met vier vriendinnetjes in het Vondelpark in 1941, die zij ooit uit een oud Nederlands oefenboekje voor de MULO, waarschijnlijk voor de 3e of 4e klas, had gescheurd toen dat werd opgeruimd. De Anne Frank Stichting kende de foto niet.’

Sindsdien is er weinig nieuwe informatie gevonden over deze bijzondere schaatsfoto van Anne Frank. De Anne Frank Stichting blijft daarom geïnteresseerd in eventuele aanvullingen.

Margot Frank

Van Margot Frank bestaan trouwens ook een foto op het ijs. Zij was sportiever dan haar zus en deed naast schaatsen aan skiën en roeien. Ze was verder lid van tennisvereniging Temminck aan de Zuidelijke Wandelweg, waarvan eveneens een afbeelding bestaat, samen met haar vriendinnen op de baan.

Op 4 augustus 1944 werd Margot opgepakt op het onderduikadres op de Prinsengracht, samen met Anne, haar ouders en nog vier onderduikers. Margot werd vermoord in Bergen-Belsen, net als haar zus.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al bijna 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.