Nieuw

25 tips voor sporterfgoed tijdens Open Monumentendag

Dit weekend is het Open Monumentendag. Onder de duizenden activiteiten heb ik er 25 gevonden die iets met sporterfgoed te maken hebben. Ik heb er een overzicht van gemaakt.

Sporterfgoed is nog geen zoekterm bij de Open Monumentendag. Het zou daarom leuk zijn als de organisatie hier meer aandacht aan besteed voor de volgende edities. Of misschien moeten we gewoon zelf maar eens een Jaar van het Sporterfgoed uitroepen.

Hoe dan ook: in de nieuwsbrief van Het Rijksmuseum van de Sport (hier gratis abonneren) heb ik 25 tips voor iets met sporterfgoed komend weekend. De volgorde is volslagen willekeurig. Als ik iets heb gemist, kan je het aanvullen in de commentaren.

 

De geschiedenis van sport en bewegen in Leidsche Rijn

In het museum van de Historische Vereniging Vleuten, De Meern, Haarzuilens en Leidsche Rijn is een tentoonstelling over de geschiedenis van sport. Er is zelfs een origineel en gesigneerd shirt van wielrenster Annemieke van Vleuten.

Info hier.

 

De turnhal in Ellecom

De turnhal en atletiekbaan van Avegoor zijn in de Tweede Wereldoorlog gebouwd als onderdeel van een SS-opleidingsschool. Joodse gevangenen deden onder vreselijke omstandigheden het grondwerk.

Op deze plek is een tentoonstelling van drie ruimtelijke installaties van serial perfectionist Judith Koning.

Info hier.

 

Kasteel Middachten in De Steeg

Op zondag 15 september is het kasteel geopend van 11.00 tot 16.00 uur voor rondleidingen. Er geldt dan een korting van 50% op de standaardtarieven. Het staat weliswaar niet op het programma, maar ga even zeuren om dan ook de oudste squashbaan van Nederland te mogen zien

Info hier.

 

De Wageningse Berg

Het stadion aan de Generaal Foulkesweg 108 in Wageningen is op zondag geopend. Er worden rondleidingen gegeven en in het businesshome zijn beelden van FC Wageningen en het stadion te bekijken. Het Wageningse comité organiseert een busrit langs verschillende monumenten, die eindigt bij het Stadion.

Info hier.

 

Kegelbaan Ceres in Wageningen

Het sociëteitsgebouw van studentenvereniging Ceres is aan de voet van de Wageningse Berg. In de kelder is een kegelbaan. Sinds 1962 hebben de kegelvrienden van Ceres hier hun vaste onderkomen.

Info hier.

 

Stand up biking langs historische route in Breda

Een rondleiding langs de monumenten van Breda – niet lopen maar staand fietsen. De route voert door de Baronielaan richting het Mastbos en een eeuwenoud kerkje in het Ginneken.

Info hier.

 

Badhuisje in Culemborg

Dit gemeentelijke monument is in gebruik door de meubelstoffeerderij Van Mourik. Het badhuisje werd in 1932 gebouwd.

Info hier.

 

Rolschaatsen in Zutphen

De Buitensociëteit werd halverwege de negentiende eeuw opgericht, waarna al snel een muziektent volgde en later de stenen Buitensociëteit. Op zondag wordt daar gerolschaatst.

Info hier.

 

Het Hertenkamp in Bergen

Tussen 1880 en 1911 lag hier een paardenrenbaan, waar paardenraces werden gehouden. De naam Renbaanlaan vormt daaraan nog een herinnering.

Info hier.

 

Het Verenigingsgebouw in Veenhuizen

In 1875 kwam de kolonie Veenhuizen in handen van het Ministerie van Justitie. In 1922 opende Het Verenigingsgebouw de deuren als ontmoetingsplek voor het personeel van de rijkswerkinrichtingen. Het bevatte onder andere een kegelbaan.

Info hier.

 

Militaire rijbaan in Den Bosch

In 1900 kwam er een manege aan de Hekellaan met een open rijbaan voor de cavalerie. Die werd daarna verplaatst naar de overkant. In latere tijd kreeg het gebouw andere functies, waaronder die van sportzaal.

Info hier.

 

Openluchtbad in Zwolle

Achter een bescheiden entree ligt een monument van nationaal belang. Het zwembad werd in 1933 geopend.

Info hier.

 

Openluchtzwembad De Houtvaart in Haarlem

De Houtvaart is een gemeentelijk openluchtzwembad uit 1927. In de oorspronkelijke opzet zwommen mannen en vrouwen gescheiden, met aparte toegangen en een in tweeën gedeeld hoofdbassin.

Info hier.

 

Zwembad De Meent

In 1930 werd zwembad De Meent geopend op de locatie aan de Scheendijk. Tijdens het weekend zijn er rondleidingen. Op zaterdag kan je er gratis zwemmen.

Info hier.

 

‘s- Gravenhaagsche Stadsrijschool

De Stadsrijschool is gebouwd aan het oorspronkelijke koetshuis van huis Huguetan aan het Lange Voorhout. In 1806 gaf Lodewijk Napoleon opdracht deze burgerrijschool te bouwen. Het is het oudste manegegebouw van Nederland.

Info hier.

 

Roeivereniging Weesp

Dit Rijksmonument werd in 1936 ontworpen toen de gemeente de opdracht gaf om een zwembad te bouwen. Halverwege de jaren 60 was de Vecht te zeer vervuild en werd het als zwembad gesloten. Het pand wordt nu gebruikt door de Roeivereniging Weesp.

Info hier.

 

Sportkantine voetbalvereniging RCH

De sportkantine van RCH is cultuurhistorisch van belang, omdat het de oorspronkelijke sportkantine van RCH is, en in die zin zeldzaam. Het is tevens een van de oudste sportkantines in de regio.

Info hier.

 

Tennispark Vreugd en Rust in Voorburg

In 1928 werd besloten om dit tennispark aan te leggen. Het clubhuis is opgetrokken vanuit de fundering van de toenmalige plantenkas, die deel uitmaakte van de moestuin. De smeedijzeren spanten en glasroeden zijn nog waarneembaar.

Info hier.

 

Tribune Sportpark in Hilversum

De oudste houten tribune van Nederland, ontworpen door architect Dudok. Deze plek werd in 1928 gebruikt tijdens de ruiterspelen van de Olympische Spelen. Nu is het van de Gooise Atletiek Club.

Info hier.

 

Tuindorpbad in Hengelo (O)

Bad- en zweminrichting Tuindorp werd in 1922 opgericht. De opstallen zijn een ontwerp van de Hengelose architect A.K. Beudt.

Info hier.

 

Voormalig Gymnastiekgebouw Rijks HBS in Warffum

Dit werd opgetrokken in 1925. De architect is niet bekend.

Info hier.

 

Voormalig Zwembad De Regentes in Den Haag

Dit was het grootste overdekte zwembad en badhuis van Europa. Ook vonden er internationale zwemwedstrijden plaats.

Info hier.

 

Zeilschool Kaag

Zeilschool De Kaag is van 1952.

Info hier.

 

Zoutwaterbad K.P. Zijl in Loppersum

In 1933 wordt deze bad- en zweminrichting geopend.

Info hier.

 

Fietsmuseum Garage Birza in Zuidhorn

In deze smederij speelt de fiets een belangrijke rol. De ontwikkeling van de fiets is hier te zien, aangevuld met affiches.

Info hier.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.