NieuwOverige sport

9 september 1921: start van EK roeien in Amsterdam

Op 9 september 1921 begon het EK roeien in Amsterdam, de eerste keer dat deze stad gastheer was van een internationaal roei-evenement. Zoals de Telegraaf op 11 januari 1921 schreef: ‘In zijn Vrijdag j.l. gehouden vergadering heeft het bestuur van den Ned. Roeibond in principe besloten de Europeesche kampioenschappen op den Amstel te doen houden.’ De Bosbaan bestond tenslotte nog niet, want die werd pas in 1937 geopend.

Dit EK was dus heel bijzonder, al was het maar omdat Nederland nooit eerder zo’n internationaal roeitoernooi had georganiseerd. Drie jaar na afloop van de Eerste Wereldoorlog liep de organisatie soms tegen onverwachte politieke problemen op.

Na afloop van die oorlog was de dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije namelijk uiteengevallen, waarna er een situatie was ontstaan, die door de internationale roeibond FISA nog niet was opgelost. En zo ontstond een probleem toen Hongarije aan het EK mee wilde doen. Volgens het Algemeen Handelsblad van 6 september 1921 ging dat niet zo makkelijk: ‘De positie van dat land is wat précaire, omdat de val van Oostenrijk – Hongarije eigenlijk een uittreden uit de F. I. S. A. meebrengt.’

Pas op het FISA-congres, dat één dag voor de opening van het EK begon, werd een besluit genomen over deze deelname. De Hongaarse roeiers waren dus naar Amsterdam gereisd terwijl ze niet eens wisten of ze mee mochten doen! De congresgangers waren gelukkig de kwaadsten niet, en lieten de ploeg toe.

Geen boten vanwege oorlog

En dan was er nóg een probleem met een politieke achtergrond: de zogenaamde Rifoorlog of Tweede Marokkaanse Oorlog, waar Spanje in 1920 in verzeild was geraakt. ‘Spanje kan zijn booten niet tijdig verzenden wegens den oorlogstoestand met Marokko,’ schreef de Telegraaf.

Ook voor dit probleem werd een oplossing gevonden: de Spanjaarden kregen tijdelijk een vier van Poseidon en een acht van de Hoop te leen. Voor deze roeiers werd meedoen zo belangrijker dan winnen, zag de verslaggever van De Tijd: ‘De Spanjaarden roeiden in een geleende boot, waarin zij absoluut niet konden roeien.’

Uiteindelijk werd dit EK in Amsterdam een groot succes met duizenden toeschouwers en twee titels voor Nederland. Het jaar erop werd dit evenement in Barcelona gehouden. Nota bene in Spanje dus, dat nog steeds in oorlog was.

Politiek en sport liggen graag in elkaars vaarwater, al in 1921 en 1922.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken door een kleine bijdrage te doen

Mijn gekozen waardering € -

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Jurryt van de Vooren is sporthistoricus. Auteur van 'Amsterdam 1928' en de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Bezig met boekenserie over Amsterdam en sport. Nog steeds de enige Amsterdammer die is afgestudeerd op Feyenoord.