NieuwTennis

André Agassi was in 1989 de held van Ede

Venus Williams speelt in Rosmalen haar eerste tenniswedstrijd in Nederland. De opwinding is vergelijkbaar met de komst van André Agassi naar Ede in 1989.

André Agassi op het Audi Tennistoernooi van 1989 in Ede. Foto Gemeentearchief Ede via Europeana

De Amerikaanse tennisser André Agassi zette zijn sport in de jaren tachtig op de kop. Met zijn lange haren, kleurige tenues en oorringen zette hij zich af tegen het elitaire karakter van die sport. Alleen op Wimbledon speelde hij in het wit, omdat dit moest. 

Als zestienjarige tekende hij een contract bij Nike, waardoor deze schoenen ook in het straatbeeld opdoken. De kleurrijke ontwerpen veranderden dus zowel het tennis als de mode. 

En Agassi won veel, eigenlijk alles. Ook het mannen-enkeltoernooi op de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta, in zijn eigen land dus.

Ede

In de jaren tachtig speelde André Agassi zelfs twee keer in Ede. In 1987 kende niemand hem nog, blijkt uit het verslag van het Nieuwsblad van het Noorden, waarin hij werd omschreven als ‘een felle Amerikaan met meerkleurig punkkapsel’. Na de eerste ronde was het alweer afgelopen, tot woede van de organisatie.  

Twee jaar later was dat wel anders, want toen ontving Agassi een een startgeld van honderdduizend dollar. Hij was een opkomende ster geworden met een grote aantrekkingskracht. In 1989 was Agassi de grote man in Ede, waar ook zijn landgenoot John McEnroe in actie kwam. Het was een botsing van leeftijd en stijl, want McEnroe klaagde vaak over de shows van Agassi. “Hij is een tennisclown die niet alleen zichzelf, maar ook de sport belachelijk maakt.”

Toch was het publiek in Ede dol op Agassi, omdat hij ook nog een religieuze inslag had. ‘Als favoriete bijbelvertelling noemt de jongeman uit Las Vegas altijd het evangelie volgens Johannes, omdat dat hem veel zou leren over het hiernamaals,’ aldus het AD.

Agassi won uiteindelijk de finale in Ede, een hele verbetering na die nederlaag in die eerste ronde twee jaar eerder.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.