AtletiekNieuw

Chris Berger uit Amsterdam was de ster van het EK atletiek van 1934

De Nederlandse ploeg behaalde in september 1934 grote successen op het EK atletiek. Na thuiskomst kregen ze een huldiging in het Olympisch Stadion, waar het publiek nogal onbeleefd op reageerde. Dat kwam namelijk naar wielrennen kijken en had geen zin in deze ereronde.

In 1934 werd in Turijn voor de eerste keer het EK atletiek gehouden. Slechts negen Nederlanders deden hieraan mee, maar in het Mussolini Stadion wonnen die wel drie gouden medailles. Chris Berger won de 100 en 200 meter sprint – als verre voorloper van Dafne Schippers. Bij de hinkstapsprong eindigde Wim Peters op de eerste plaats.

In het Olympisch Stadion vond na thuiskomst een huldiging plaats tijdens wielerwedstrijden. ‘Aan het troepje athleten, dat in Turijn de Nederlandsche kleuren zoo dapper en succesvol verdedigd heeft, is in het Stadion een hartelijke huldiging bereid,’ aldus De Revue der Sporten op 17 september 1934.

Dat gebeurde onder meer met een aantal toespraken van voorname sportbestuurders, die alleen weinig hartelijk werden ontvangen door het publiek. Het was ‘onbetamelijk gedrag der staantribune, die deze huldiging blijkbaar een ongewenschte onderbreking der wielerwedstrijden vond’.

Berger en Peters ontvingen verder het erekruis van de K.N.A.U. En terecht, schreef de Revue: ‘Berger’s prestatie is een machtige propaganda voor de athletiek en een voorbeeld voor de jeugd.’

Kwijt

Een van die gouden medailles van dat EK van 1934 werd omgesmolten tot een ring, die sindsdien wordt gedragen door Elles Berger, dochter van Chris. Alle andere herinneringen aan haar vader zijn verdwenen, voor precies 280 euro verkocht op een openbare veiling van NOC*NSF.

Zonder de betrokkenen goed in te lichten, ging dat in 2005 onder de hamer. Het ging hier om een gewonnen beker van een wedstrijd in het Belgische Beerschot en een kampioensschaal van een Engels kampioenschap. Deze prijzen zijn nooit meer teruggevonden.

 

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Schreef mee aan het boek "Nooit meer Qatar" over de FIFA en mensenrechten. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.