NieuwVoetbal

De clubliederen van Ajax en Feyenoord

De klassieker Ajax-Feyenoord wordt zondag gespeeld. Op de tribunes gaat het er luidruchtig aan toe: zowel Feyenoord als Ajax heeft  een beroemd clublied. Hand in hand, kameradenen en Op een slof en een oude voetbalschoen. Deze liederen hebben één grote overeenkomst: zanger en tekstschrijver Johnny Hoes. Hand in Hand blijkt zelfs ”gestolen” door Hoes. Ook stervoetballer Abe Lenstra heeft dit lied nog willen gebruiken.

Rotterdammer Johnny Hoes (1917) heeft zelf op verdienstelijk niveau gevoetbald. Hij kwam uit voor Coal – óók Rotterdam. De legendarische voetbalverslaggever Ad van Emmenes schreef ooit: ”Rechtsbinnen Hoes was de beste speler van het veld.” Coal had in die tijd een clublied: ”Hand in hand, kameraden, hand in hand voor Coal 1.”

Enkele jaren geleden zei Hoes hierover: ”Ik kwam na mijn voetballoopbaan tekstschrijver Jaap Valkhof tegen, een echte Feyenoord-fan, die de tekst aanpaste aan zijn club. Maar dit moest maar niet worden genoteerd, want dat vinden Feyenoorders misschien niet leuk.”

Duitse compositie

Hand in hand is dus eigenlijk het clublied van Coal. Maar dan wel van heel lang geleden – dat weer wel. In 1961 werd het lied voor het eerst op de plaat gezet door Jacky van Dam. Geen woorden maar daden is oorspronkelijk gebaseerd op een Duitse negentiende-eeuwse compositie van Wilhelm Speidel. In 1965 werd het door Hoes op single uitgebracht als typisch Feyenoord-lied.

Diezelfde Hoes heeft ook een bekend Ajax-liedje geschreven: Op een slof en een oude voetbalschoen uit 1966. Hij schreef later ook liedjes voor PSV en Sparta.

Zoenen!

In 1968 was er nog een opvallend liedjesdrama. Tot in maart van dat jaar was Feyenoord koploper in de Nederlandse competitie. Er was zelfs al een single verschenen van Twee Kleintjes Pils met de titel Niets meer aan te doen, Feyenoord kampioen. Maar na een gelukkige 1-0 overwinning op Feyenoord kroop Ajax langzaam omhoog.

En Ajax werd zelfs kampioen, ondanks Twee Kleintjes Pils. Als pesterig antwoord verscheen nóg een single: Feyenoord krijgt een zoen, Ajax kampioen  van de Amsterdamse zanger Fred Wiegman.

En dan Abe Lenstra: op juni 1958 speelde hij met SC Enschede (dus niet met Heerenveen!) tegen het Utrechtse DOS om het kampioenschap van Nederland. Ter gelegenheid van het aanstaande kampioenschap nam Abe alvast de single Hand in hand op. Hij had de grammofoonplaat stiekem in de omroepkamer van het stadion klaar laten leggen om te draaien tijdens de huldiging.

Het is er nooit van gekomen, want Lenstra verloor die wedstrijd.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -