De Koninklijke-Holland Beker bestaat 135 jaar
Op 25 september 1886 was de eerste editie van het Championnaat van Nederland, tegenwoordig bekend als de Koninklijke-Holland Beker. Het archief van dit historische roei-evenement ligt bij Stadsarchief Amsterdam en is zelfs online beschikbaar – hier.
De Holland Beker van 1929, Foto Vereenigde Fotobureaux N.V. via het Stadsarchief Amsterdam
De Koninklijke-Holland Beker is een jaarlijks roeievenement, dat teruggaat tot 1886. In het archief van de Koninklijke Nederlandsche Zeil- & Roeivereeniging KNZ&RV zijn die beginjaren te herleiden.
Waarborgfonds
In augustus 1886 verstuurden de organisatoren een brief aan de verenigingsleden met het verzoek om, zoals het toen werd genoemd, het Championnaat van Nederland voor liefhebbers in Single Sculling Outriggers mogelijk te maken. ‘De ondergeteekende verklaart voor de vijf eerstvolgende jaren (1886-1890) door eene jaarlijksche contributie van hoogstens fl. 20,- in het te vormen waarborgfonds bij te dragen.’ In onze tijd is die totale som van honderd gulden te vergelijken met zo’n €2600, toentertijd alleen mogelijk voor de maatschappelijke toplaag.
Uit de meegestuurde regelementen blijkt ook dat het een zeer prestigieus evenement was, want de hoofdprijs was een zilveren bokaal ter waarde van duizend gulden, nu vergelijkbaar met ruim 13.000 euro! Dat was weliswaar een wisselbeker, maar toch: iemand moest die prijs bekostigen. Een ander belangrijk deel van de spelregels was dat alleen amateursporters meededen, mensen die geen geld verdienden met de beoefening van hun sport. Op 25 september 1886 was dan de eerste editie, waarvan ook de uitnodiging bewaard is gebleven. De wedstrijden waren op de Amstel.
Het evenement bestaat nog steeds, onder de naam Koninklijke-Holland Beker. Sinds 1937 is het niet meer op de Amstel, maar op de Bosbaan in het Amsterdamse Bos.