AtletiekNieuw

De zomer van 1948 was de zomer van Fanny Blankers-Koen

Precies 75 jaar geleden verbrak Fanny Blankers-Koen met de estafetteploeg een nationaal record én een wereldrecord. Het was het begin van de Zomer van de Flitsende Fanny. 

Fanny Blankers-Koen in 1948. Foto Anton Snikkers via het Nationaal Archief

Uitzwaai-evenementen waren in 1948 nog niet bedacht door de Nederlandse sport, maar toch kwam er op 24 en 25 juli het nodige publiek naar Rijswijk voor de trainingswedstrijden van de Nederlandse atleten, bedoeld als generale repetitie voor de Olympische Spelen in Londen. Naast Fanny Blankers-Koen deden de andere leden van het damesestafetteteam mee, net als de nationale herenestafetteploeg. Het was het laatste publieke optreden voordat de Spelen begonnen, want op 28 juli reisde het team naar Groot-Brittannië.

Gré de Jong, Nellie Witziers-Timmer, Gerda van de Kade – Koudijs, Xenia Stad – De Jong en Fanny Blankers-Koen lieten daar zien dat zij bijzonder goed in vorm waren. Naast een nationaal record op de 4×100 meter liepen zij ook nog eens een wereldrecord op de 4 x 100 yards, hoewel de baan niet eens in optimale conditie was. ‘De flitsende Fanny’, schreef Het Dagblad voor Amersfoort in zijn verslag. ‘Even een morele steek vlak voor het grote gebeuren aan de overkant van het Kanaal…’

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht dat is gedeeld door @sportgeschiedenisopinsta

Opmerkelijke filmbeelden

Deze wedstrijden werden gefilmd door F.H. Reijnders, die werkte met een speciale camera met dieptewerking – wat we nu 3d-filmbeelden noemen. Deze techniek was toen al wel bekend, maar nog niet zonder hinderlijke ruimtevervormingen, waardoor de beelden werden vervormd.

Reijnders was al in de jaren 20 begonnen met onderzoek naar dit zogenaamde ‘diepte-zien’ en had zo veel ervaring opgedaan. In de jaren 30 ontwikkelde hij zijn eerste 3d-films om na de oorlog een samenwerking aan te gaan met patentdeskundige ir. F.A. Weber. Ze hoopten een internationale markt aan te boren met verbeterde camera-apparatuur, die ze Veri-Vision noemen.

Van juni tot september 1948 maakte dit duo Weber verschillende demonstratiefilms, waaronder de atletiekwedstrijden van Blankers-Koen. De unieke beelden staan hieronder, maar er is wel een speciale bril nodig om die derde dimensie te zien.

Deze films trokken internationale belangstelling, maar lang duurde dit succes niet. Reijnders en Weber kregen ruzie, waarna een jarenlang juridisch gevecht volgde. En dat was compleet in tegenstelling tot Fanny Blankers-Koen, die in de zomer van 1948 een wereldster werd.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.