NieuwVoetbal

Eenvoudige oefeningen om thuis te sporten: tips van Ajax uit november 1944

Door corona ligt de sport grotendeels stil en worden er noodoplossingen verzonnen om in conditie te blijven. Eind 1944 was er ook geen voetbal meer en daarom stuurde het Ajax-bestuur op 24 november 1944 een brief naar alle leden met tips voor thuistrainingen. ‘Allemaal aan den slag!’

De voetbalcompetitie van 1944-1945 was nog niet eens begonnen voordat die compleet werd afgelast. Alleen in het Zuiden was er een speeldag geweest. Het is nog steeds de enige keer in het Nederlandse voetbal dat een complete jaargang werd overgeslagen.

Het clubleven kwam daarmee tot stilstand, het meest dramatisch in het westen van het land. Door de Spoorwegstaking, Hongerwinter en de uitblijvende bevrijding waren er wel andere problemen dan de volgende voetbalwedstrijd. Een club als Ajax gaf daarom tussen 31 augustus 1944 en 29 augustus 1945 maar één keer een informatieblaadje uit voor de leden, bij gebrek aan clubblad vanwege papierschaarste. Dat exemplaar verscheen op 24 november 1944 en bestond slechts uit één dubbelzijdig papiertje met tekst, vermenigvuldigd via een ouderwets stencilapparaat.

Aan de slag!

‘Door den uitzonderingstoestand kunnen wij voorlopig niet sporten,’ merkte het clubbestuur hierin op. Om toch enigszins in conditie te blijven, bood Ajax de leden een thuisprogramma aan voor dagelijks tien tot vijftien minuten aan oefeningen. ‘Het zijn eenvoudige oefeningen. Vooral voor hen, die altijd sport hebben gedaan, is het raadzaam in dezen tijd wat gymnastiek te doen, ook al krijgen we niet meer dat voedsel, wat wij noodig hebben.’ Het ging om bewegingsvormen voor arm en schouder, been en heup en voor de romp. ‘Zoo zijn touwtjespringen en teenwippen ideale oefeningen. Allemaal aan den slag!’

Na ruim een half jaar zwaaien en draaien in eigen huis kondigde Ajax eindelijk weer gewone trainingen aan, op 29 augustus in het eerste naoorlogse nummer van het clubblad. ‘Het is voorbij,’ verzuchtte de club na vijf jaar oorlogsellende. Voortaan werd er weer getraind op dinsdag, woensdag (zowel ’s middags als ’s avonds) en donderdag. Eindelijk werd het clubleven weer nieuw leven ingeblazen.

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Schreef mee aan het boek "Nooit meer Qatar" over de FIFA en mensenrechten. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.