NieuwOpmerkelijk

Emily Davison kwam in 1913 om het leven bij een actie tijdens een paardenrace

Bij het WK snooker in Sheffield hebben actievoerders twee partijen verstoord. Ze leven nog, in tegenstelling tot Emily Davison, die zich in 1913 tussen de paarden wierp bij de Epsom Derby. 

Herbert Jones wordt afgevoerd nadat hij van het paard is getrokken door Emily Davison. Foto van National Library of France via Europeana

Milieuactivisten voerden al actie in musea, maar hebben nu ook de sport ontdekt. Het is niet voor de eerste keer, want al op 4 juni 1913 verstoorde feministe Emily Wilding Davison de Derby van Epsom, de belangrijkste paardenrace van het jaar in Engeland.

Ze stapte op de renbaan terwijl de paardenrace in volle gang was, waarschijnlijk om het paard Anmer bij de teugels te grijpen en het uit de race halen. Het dier was eigendom was koning George V en zo zou de activiste de aandacht voor het vrouwenkiesrecht hebben willen vragen – zo is tenminste het vermoeden. Ze kwam echter onder de hoeven terecht en raakte in coma.

Emily Davison, foto via Wikicommons

Jockey Herbert Jones raakte buiten bewustzijn en lag enige tijd in het ziekenhuis. Twee weken later deed hij echter alweer mee aan een volgende race.

Davison overleed op 8 juni aan haar verwondingen, waarna ze onder enorme belangstelling werd begraven. Jones was hiervoor ook uitgenodigd, maar herstelde toen zelf nog.

Treinkaartje

Wat de activiste precies van plan was, zullen we nooit weten. Ze riep een dag voor het voorval in ieder geval nog wel tegen haar vriendinnen: ‘Lees morgen de kranten maar, je zult iets zien.’ Dat ze van plan was haar actie te overleven was wel duidelijk, want het retourkaartje voor de trein naar huis zat keurig in haar zak.

In 1928 legde de jockey alsnog een krans ter nagedachtenis aan Davison.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Micha Peters
Bedenker en beheerder van Sportgeschiedenis.nl. Journalist en (sport)historicus.