Nieuw

Feest! 25 jaar sporthistorisch onderzoek in Nederland

Op 22 juni 1995 was de oprichting van Stichting De Sportwereld, de organisatie ter bevordering van sporthistorisch onderzoek. Om dit te vieren is er deze interactieve kaart met 25 jaar aan verhalen uit het tijdschrift De Sportwereld. Wil je ook meedoen aan dit feest? Word dan hier abonnee voor maar dertig euro!

Eind vorige eeuw bestond er nog amper aandacht voor de geschiedenis van sport. Géén Andere Tijden Sport, géén tientallen sportboeken en géén mogelijkheid als student om er op de hbo of universiteit iets mee te doen. Een kwart eeuw na de oprichting van De Sportwereld is er heel veel sportgeschiedenis op tv (handig in de mooiste sportzomer die we nooit hadden) en hebben we een Nico Scheepmaker voor het beste sportboek.

Theo Stevens was in 2004 de eerste hoogleraar met sportgeschiedenis als specialiteit. Hij is inmiddels gestopt, maar hij heeft nu enkele opvolgers met sportgeschiedenis als aandachtsgebied, zoals Marjet Derks van de Radboud Universiteit, Gijsbert Oonk van de Erasmus Universiteit en Onno van Nijf van de Rijksuniversiteit Groningen.

Om het af te maken nam de Canon van Nederland op deze 25e verjaardag sport op in zijn overzicht.

 

Het gelijknamige tijdschrift van De Sportwereld is in diezelfde periode uitgegroeid van een gekopieerd mededelingenblad naar een volwaardig periodiek. Een onafhankelijke redactie geeft dat jaarlijks vier keer uit. Jan Rijpstra is voorzitter van het stichtingsbestuur, het voormalige VVD-kamerlid en nu burgemeester van de gemeente Smallingerland.

Is het leven van de sportgeschiedenis in 2020 dan helemaal perfect? Nee, maar daar gaan we het morgen wel weer over hebben. Vandaag is het feest en daarom bundelt De Sportwereld tientallen verhalen sinds 1995 op bovenstaande interactieve kaart. Sluit vandaag nog in deze polonaise en ontvang dat tijdschrift voortaan gewoon thuis – hier aanmelden.

Afbeeldingen uit de verzamelde verhalen van De Sportwereld

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.