NieuwVoetbal

Filmbeelden uit 1944 van Piet Dumortier, voetballegende uit Utrecht

Op 9 november 1915 was de geboorte van Piet Dumortier, in de jaren dertig en veertig de grootste voetbalheld van Utrecht. Bij het Utrechts Archief liggen filmbeelden uit 1944, waarop hij goed in beeld is. 

Deze filmbeelden komen via het Utrechts Archief

Piet Dumortier was de beste midvoor, die het Utrechtse DOS ooit heeft gehad. In 1938 speelde hij één keer voor Oranje.

Op 14 mei 1944 speelde hij in stadion Galgenwaard met DOS tegen OSV uit Oostzaan. De inzet was promotie naar de Eerste Klasse, waar DOS in slaagde. Het was dan ook een feestelijke dag in Utrecht, midden in de oorlog.

In 2018 werden hiervan de filmbeelden overgedragen, gemaakt door A. Vermeulen, die meer dan een halve eeuw op een zolder hadden gelegen. Hierop zien we Dumortier duidelijk in actie.

Fietsdynamo

Nog geen jaar later, op 6 april 1945, overleed Dumortier in het ziekenhuis aan de gevolgen van difterie, 29 jaar oud. Hij lag in een ijzeren long, maar die begaf het tijdens een bombardement op de stad. Ploeggenoten probeerden tevergeefs zijn leven te redden door elektriciteit op te wekken met een fietsdynamo.

Utrecht was in rouw. Dumortier werd begraven in zijn clubkleuren en met een bal in zijn handen. De gemeente heeft beloofd dat zij voortaan zijn graf zal verzorgen.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.