Nieuw

Foto’s gevonden van het laatste afscheid van Gösta Lönnfors, in 1948 het eerste dodelijke slachtoffer van de TT Assen

Precies 75 jaar geleden was de Finse coureur Gösta Lönnfors het eerste dodelijke slachtoffer op de TT in Assen. Via de erfgoedwebsite Europeana heeft Sportgeschiedenis de foto’s gevonden van het afscheid in Finland. Die zijn nog nooit eerder in Nederland vertoond.  

De begrafenis van Gösta Lönnfors, foto’s uit de collectie van het Helsinki City Museum via Europeana

Op 2 juli 1948 plaatste de gemeente Assen de laatste gegevens uit de burgerlijke stand, zoals elke week. De gebruikelijke meldingen van geboorte, ondertrouw, gehuwden en overleden personen volgde, waar de plaatselijke inwoners vast met belangstelling naar keken. Misschien stond er een oude bekende bij.

De laatste naam van deze rubriek was opvallend, bij Overleden: ‘Gösta Lönnfors, 36 j., wonende te Helsinfors’. Het betrof een Finse motorcoureur, de eerste dode in de geschiedenis van het TT-circuit van Assen.

Het was tijdens de race van 26 juni 1948, waarover de Leeuwarder Courant twee dagen later schreef: ‘De Asser TT-races waren aangekondigd als de grote krachtmeting tussen de Italianen en de Engelsen in de 500 cc. Het circus van de motorduivels heeft echter een gevoelig verlies geleden. De dood mengde zich in de strijd.’

In de 350 cc verloor Lönnfors bij het Jodenkerkhof de macht over zijn stuur en knalde tegen de stropakken aan. Hij stuiterde terug de baan op, waar hij werd overreden door Mercel Perrin uit Franrijk. Op weg naar het ziekenhuis stierf de Fin. In een andere versie bleef Lönnfors aanvankelijk ongedeerd en wilde hij weer opstaan. Op dat moment werd hij van achteren overreden met dodelijke afloop.

Die dag vielen er ook nog eens zes gewonden in Assen.

The TT must go on

De organisatie hield het vreselijke nieuws in eerste instantie stil. Sterker: bijna op hetzelfde moment werd omgeroepen dat het circuit van Assen het veiligste van Europa was, omdat er nog nooit een dodelijk ongeluk was geweest. De race werd daarom niet stilgelegd, zodat de Nederlandse rijder Piet Knijnenburg deze lugubere plek opnieuw passeerde. “Ik reed de volgende ronde zelfs door het bloed van Lönnfors,” zo vertelde hij mij eind vorige eeuw.

Pas ’s avonds werd het nieuws officieel naar buiten gebracht. Het stoffelijk overschot van Lönnfors werd in Westerveld gecremeerd. Bij de crematie waren vertegenwoordigers van de K.N.M.V. en van de Stichting Circuit van Drenthe aanwezig. De as werd daarna door de K.L.M naar Finland gebracht.

In Finland was het laatste afscheid, waarvan de foto’s nooit in Nederland zijn afgedrukt. Via de erfgoedsite Europeana hebben we die alsnog gevonden, als onderdeel van de collectie van het Helsinki City Museum. Precies 75 jaar later zijn die eindelijk voor de eerste keer te zien in het land, waarin Lönnfors stierf.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.