Nieuw

Heel Nederland schaakte dankzij Max Euwe

Op 15 december 1935 werd schaker Max Euwe wereldkampioen. Dat zorgde voor een heuse schaakgolf, in tegenstelling tot de Netflix-serie The Queens Gambit.

Max Euwe (rechts) voor een schaakpartij tegen J.R. Capablanca in 1931. Foto via het Stadsarchief Amsterdam

In 2020 was de Netflix-serie The Queens Gambit een grote hit. Het woord ‘schaakgekte’ viel daarna al snel. De schaakborden waren niet aan te slepen, ook de online-varianten, zo werd gemeld. “Schaken heeft normaal een stoffig imago”, aldus het Algemeen Dagblad, “maar opeens is het helemaal hip.” De schaakverenigingen hopen ondertussen op een stroom nieuwe leden.

Max Euwe

Wie in Nederland droomt van een heuse schaakgolf hoopt in feite op hetzelfde wat ruim 85 jaar geleden gebeurde. Op 15 december 1935 werd Max Euwe wereldkampioen schaken, nog steeds als enige Nederlander ooit. Dat deed hij in Amsterdam, zijn eigen stad, tijdens een tweekamp tegen Aleksandr Aljechin.

Euwe was daarvoor al zeer populair, maar wat er na het winnen van die wereldtitel gebeurde, sloeg alles. Bij de beslissende wedstrijd in Theater Bellevue aan de Leidsekade had de politie de nodige moeite om de oprukkende schaakmassa’s in bedwang te houden. Er waren maar 1.250 zitplaatsen, maar toch mochten er 1.600 mensen naar binnen. Bij het gebouw van de Telegraaf elders in de stad volgden ook nog eens ruim 1.500 mensen de wedstrijd, net als in het onderkomen van de jongerenorganisatie A.M.J.V.

Voor het huis van Euwe verzamelde zich nog diezelfde avond een zingende massa, maar de echte huldiging volgde twee dagen later in het Carlton Hotel in het centrum van Amsterdam met een feestmaaltijd en ongetwijfeld een stortvloed aan toespraken. “De overweldigende belangstelling van dezen avond”, zo vatte Euwe het bondig samen, “was een unicum in de Nederlandsche schaakwereld.” Het feest werd compleet met ook nog een koninklijke eretitel voor de Nederlandsche Schaakbond.

De Eerste Schaakgolf

Deze wereldtitel leidde tot een heus Euwe-effect met een opvallende stijging van het aantal nieuwe schaakclubs, zo blijkt uit cijfers van de Sportdatabank van onderzoeksinstituut Huygens ING, samengesteld door Michel van Gent. Tussen 1900 en 1935 werden er 376 schaakclubs opgericht, een gemiddelde van ruim tien per jaar. In de vijf jaren ná de wereldtitel kwamen er 305 clubs bij – een jaarlijks gemiddelde van 61! Van Gent: “Alleen al in de socialistische sportbond werden in de eerste twee maanden van 1936 zeker achttien schaakgroepen opgericht.”

Tot 1940 werden er maar liefst negen schaakclubs vernoemd naar Euwe zelf. De eerste werd al in 1922 in Amsterdam opgericht met als doel om het schaken onder arbeiders te verspreiden. Euwe ontsteeg zelfs de verzuiling, want naast die arbeidersclub waren er katholieke, liberale en protestantse schaakclubs die zijn naam gebruikten. Zelfs de koningin lukte dat niet, want die had geen socialistische vrienden.

Dankzij Euwe werd Nederland zo overspoeld door de Eerste Schaakgolf. Dat is zeer uitzonderlijk, want het is in anderhalve eeuw maar vijf keer voorgekomen dat succes in de topsport heeft geleid tot een structurele groei van de sport. Die andere vier waren het Nederlandse hockeyteam op de Olympische Spelen van 1928, judoka Anton Geesink in de jaren zestig en darter Raymond van Barneveld rond de eeuwwisseling. Paralympische sporter Elka Gaarlandt tot slot zorgde voor de acceptatie van gehandicaptensport met haar successen in de jaren zestig.

Voor de rest bestaat er géén Epke-effect, géén Dafne-effect en géén handbalvrouwen-effect – wat voor effect dan ook. Integendeel, want in de meeste gevallen dáálde het ledental meestal na zo’n topprestatie, zoals bij de wereldtitel van de honkballers, de vele medailles van de handbalvrouwen en het olympisch goud van Epke Zonderland.

Geen Netflix-effect

De schaakhype van 2020 deed daarom eerder denken aan de Disney-film 101 Dalmatiërs uit 1996 dan aan het Euwe-effect van 1935. Iedereen wilde toen die schattige honden in huis hebben, maar dat die ook behoefte hadden aan eten, aandacht en buitenlucht was even vergeten. Al snel zaten de dierenasiels propvol.

Het Netflix-effect bestaat ook niet, zien we met terugwerkende kracht – in ieder geval niet bij de Schaakbond. Het aantal leden dáálde na 2020 met vijftien procent. In 2021 waren er 20.000 leden en dat waren er 3.000 minder dan het jaar daarvoor.

Alleen het Euwe-effect bestaat, maar dan wel in 1935.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.