NieuwVoetbal

Het opmerkelijke verhaal achter de clubkleuren van Boca Juniors

Deze week gaat de documentaire ‘Diego Maradona’ in de Nederlandse bioscopen in première. Het Argentijnse Boca Juniors. de club waar Maradona internationaal bekend mee werd, heeft opmerkelijke clubkleuren: blauw met geel. Hierbij het bijzondere verhaal achter de keuze voor deze kleuren.

Boca Juniors werd opgericht in 1905 door vijf Italiaanse immigranten. Het shirt van de club was in de beginjaren blauw-wit gestreept. De naburige club Nottingham de Almagro speelde in dezelfde kleuren.

Daarom werd in 1907 besloten dat er een speciale wedstrijd zou worden gespeeld: de winnaar van het duel voortaan als enige met de blauw-witte kleurencombinatie mocht spelen. Boca Juniors verloor de wedstrijd en moest op zoek naar nieuwe clubkleuren.

Enkele spelers besloten om naar de haven van Buenos Aires te gaan en daar zouden de kleuren van de vlag van het eerste schip dat kwam binnenvaren, de kleuren van het nieuwe shirt bepalen. Het eerste vaartuig dat in zicht kwam was een schip uit Zweden met een blauw-gele vlag. Voila: de nieuwe shirtkleuren van Boca waren bekend!

Navraag bij de Zweedse rederij Johnson Line (nu Nordstjernan) leert dat het relaas klopt. De woordvoerster van de rederij, Britt Werneberg, bevestigt het verhaal. De vlag van de maatschappij is blauw met geel met een grote J in het midden. Dezelfde kleuren dus als die van Boca Juniors.

Uit de archieven van de rederij blijkt dat er in 1907 in ieder geval drie schepen in Buenos Aires zijn geweest: de Drottning Sophia, de Oscar II, en de Prinsessan Ingeborg. Een van deze drie schepen zagen de spelers van Boca de haven binnenvaren.

Naar verluidt was Boca in het begin zo blij was met de nieuwe kleuren, dat zij een speciaal presentje hadden voor Johnson Line. Wanneer de bemanningsleden van de rederij in Buenos Aires waren, kregen zij vrijkaartjes voor wedstrijden van Boca Juniors!

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Micha Peters
Bedenker en beheerder van Sportgeschiedenis.nl. Journalist en (sport)historicus.