Het voetbal is veel te mooi om alleen aan de FIFA over te laten
Eind mei verschijnt het boek Nooit meer Qatar – Als ik de baas zou zijn van de FIFA. Het wordt een boek voor iedereen, die vindt dat voetbal veel te mooi is om alleen maar aan de FIFA over te laten.
Voetbalvrienden Putin en Gianno Infantino bij het WK in Rusland. Propagandafoto van Kremlin.ru (CC BY 4.0), via Wikimedia Commons
Louis van Gaal noemt het WK voetbal in Qatar belachelijk. Volgende week neemt de KNVB een petitie in ontvangst met de oproep om dit te verplaatsen naar een ander land – hier tekenen.
Dit WK is eigenlijk al mislukt voordat de eerste wedstrijd is gespeeld. Bij de aanleg van de infrastructuur in aanloop naar het evenement zijn duizenden doden gevallen. Van veel beloften over het beter respecteren van mensenrechten komt weinig terecht. Qatar en de FIFA misbruiken de prachtige voetbalsport om deze misstanden te verbergen.
Rusland heeft in de afgelopen jaren precies hetzelfde gedaan met de Olympische Winterspelen van 2014 en het WK voetbal van 2018. Pas door de vreselijke oorlog in Oekraïne wordt duidelijk hoe de sportwereld door Poetin is misbruikt. Toch gaan de voorbereidingen in Qatar gewoon door, alsof de FIFA niets heeft geleerd. Het voetbal zit gevangen tussen Rusland en Qatar.
Sportswashing
In mei verschijnt daarom het boek Nooit meer Qatar – Als ik de baas zou zijn van de FIFA. Verschillende auteurs onderzoeken hoe het internationale voetbal op dit dieptepunt van politiek misbruik is beland. François Colin legt vast hoe Qatar het voor elkaar kreeg om de FIFA mee te slepen. Mensenrechtenorganisatie Human Right Watch belicht het fenomeen sportswashing en heeft de laatste informatie uit Qatar. Jurryt van de Vooren kijkt terug naar de eerdere samenwerkingen tussen de FIFA met dictatoriale regimes, zoals in 1970 in Mexico en acht jaar later in Argentinië. Hein en Teun Meurs stellen een belangrijke vraag aan voetballiefhebbers: wat zou jij doen als je de baas was van de FIFA?
Nooit meer Qatar is voor iedereen, die het niet vanzelfsprekend vindt dat een sportevenement zoveel mensenlevens moet kosten. Een boek voor al die mensen, die ervan overtuigd zijn dat voetbal veel te mooi is om het alleen maar aan de FIFA over te laten.
François Colin was verslaggever bij tien WK’s voetbal en is vaste volger van de Rode Duivels. Jurryt van de Vooren maakte als sporthistoricus onder meer De Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Hein Meurs is oprichter van het Comité Cancel Qatar 2022, dat al jaren de aandacht vestigt op de misstanden bij dit wereldkampioenschap. Teun Meurs is actieonderzoeker en voetballiefhebber.