NieuwVoetbal

Jason McAteer en U2

1 september 2001. Nederland verliest met 1-0 van Ierland door een doelpunt van Jason McAteer en kan het WK in Japan en Zuid-Korea vergeten. Diezelfde avond geeft U2 een legendarisch concert in Slane Castle. Muziek en voetbal smelten samen op deze nazomeravond.

Ierland is altijd een interessante tegenstander geweest voor het Nederlands elftal. Vaak kwam Oranje op belangrijke momenten de groene brigade tegen, bijvoorbeeld tijdens de laatste groepswedstrijd op het EK van 1988 en in de beslissingswedstrijd voor het EK van 1996. Meestal trok Nederland in die confrontaties aan het langste eind. Op weg naar het WK van 2002 was dit helaas niet het geval.

Jason McAteer

De opdracht voor Oranje op 1 september 2001 was simpel: winnen van Ierland! Bij een zege zou Nederland zijn weg richting Azië kunnen vervolgen. Bij een gelijkspel of een nederlaag op Lansdowne Road was het afgelopen voor de mannen van Louis van Gaal. Aan de kant van Ierland was er een basisplaats voor Jason McAteer, die bij zijn club Blackburn Rovers niet veel meer aan spelen toekwam. In zijn carrière kwam McAteer tot tweeënvijftig interlands, waarin hij drie keer scoorde. Twee van die goals maakte hij tegen Nederland. Op 2 september 2000 droeg hij met een treffer bij aan het 2-2 gelijkspel in de Amsterdam Arena.

Een jaar later zou hij nog belangrijker zijn.  De hardwerkende middenvelder was typerend voor het spel van de sympathieke en onverzettelijke Ierse ploeg die middag. Oranje begon nog hoopvol aan het cruciale duel, met een aantal goede kansen in het eerste kwartier. Daarna kreeg het wilskrachtige Ierland echter steeds meer de overhand. Toen Gary Kelly er in de 58e minuut af moest na zijn tweede gele kaart zou Oranje het tij moeten kunnen keren. Niets was minder waar, het niet als een team opererende Nederlands elftal kreeg tien minuten later de nekslag toegediend. Laconiek verdedigen leidde ertoe dat de geheel vrijstaande McAteer in de 68e minuut als beul fungeerde.

“Het leek uren voordat de bal bij mij kwam, maar het was een schitterend schot, toch?”, grijnsde McAteer na afloop. Het als een eenheid opererende Ierland werd beloond voor zijn temperamentvolle optreden. In een poule waarin het vooraf geen kans leek te maken eindigde het uiteindelijk als tweede achter Portugal. Na een dubbele ontmoeting met Iran plaatste Ierland zich definitief voor het WK.

U2

De Ierse band U2 was in 2001 bezig met zijn Elevation tour. Tijdens deze tour speelde de band tweemaal voor tachtigduizend man in Slane Castle in hun thuisland. Deze optredens, die werden vastgelegd op de DVD U2 Go Home Live from Slane Castle Ireland, waren om meerdere reden bijzonder.

Twintig jaar ervoor, in 1981, was U2 een beginnende band die op dezelfde locatie in het voorprogramma mocht staan van Thin Lizzy. Sindsdien had de band er niet meer opgetreden. Daarnaast was het een moeilijke periode voor frontman Bono. Op 24 augustus, een dag voor het eerste concert, had hij zijn vader begraven, die aan de gevolgen van kanker was overleden. Het optreden een dag later speelde zich dan ook af in een erg intense en emotionele sfeer.

Een week later, op 1 september, was de sfeer totaal anders. Het uitgelaten publiek had op de grote videoschermen kunnen genieten van de tweede helft van Ierland-Nederland en van het doelpunt van McAteer. Het navolgende concert was de ultieme uiting van hun vreugde over de onverwachte overwinning. (Bezoekers van het concert van Guus Meeuwis in Eindhoven zullen dit jaar iets soortgelijks hebben meegemaakt na de 4-1 zege van Nederland op Frankrijk.)

Bono en U2, niet echt fervente voetbalsupporters, speelden handig in op deze uitzinnige sfeer. Tijdens één van de eerste nummers, Beautiful Day, zong hij op het eind Beautiful goal. Ook een op het podium belandde strandbal werd enthousiast door hem weggetrapt á la McAteer. Het grootste eerbetoon aan de Ierse nationale ploeg maakte hij tijdens New Year’s Day.

Close your eyes and imagine, it’s Jason McAteer!!!

Het werd een memorabele avond. Op de DVD werd vastgelegd hoe het publiek tussen de nummers door voetballiederen aanhief, typerend voor de fantastische stemming. Bono noemde later de Ierse ploeg dan ook “The best support act we ever had.”

Na 1 september

Voor Oranje verliep de avond heel wat minder. Het Nederlands elftal droop teleurgesteld af, en werd de dagen erna afgemaakt in de Nederlandse pers. Heel het land zat met een kater. Ook ik. Wat het voor mij extra zuur maakte, was dat ik mij tijdens de wedstrijd in Duitsland bevond.

Met het orkest waarin ik destijds speelde moesten wij de rest van de avond nog optreden, nota bene in onze oranje outfit. De 5-1 overwinning van Engeland op Die Mannschaft deed daar helaas niks aan af. Ohne Holland fahren wir zur WM. Grrr.

En Jason McAteer? Die ging wel naar het WK. Maar eerst trouwde hij nog, in oktober 2001. De locatie?

Slane Castle…

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jan van Mersbergen
Jan van Mersbergen (1971) schreef negen romans, een novelle, een verboeking en onder pseudoniem twee thrillers. Hij publiceerde verhalen in diverse tijdschriften en schrijft columns en artikelen voor kranten en weekbladen. Hij werd vertaald in het Duits, Frans, Engels, Spaans, Catalaans, Sloveens, Servisch, Turks en in Egypte.