NieuwVechtsporten

Karate Elvis

Het is exact 45 jaar geleden dat Elvis Presley overleed. Iedereen kent Elvis als de koning van de Rock ’n Roll. Minder bekend is dat hij een fervent beoefenaar van karate was. Hij verloor zelfs zijn vrouw door die sport, vanwege een zwart karatepak.

Elvis kwam eind jaren vijftig in aanraking met karate tijdens zijn diensttijd in Duitsland. Zijn eerste leraar was de Duitser Juergen Seydel, die Elvis les gaf in zijn huis in Nauheim. In 1960 zou Elvis in Memphis zijn zwarte band karate behalen. Zijn hele verdere leven zou Elvis de sport blijven beoefenen

Zijn vrouw Priscilla deed ook aan karate. Zij had de gewoonte om te trainen in een zwart karatepak. Gewone stervelingen mochten dat niet, want zwarte pakken mochten alleen door karateleraren worden gedragen. Voor Priscilla maakte trainer Ed Parker echter graag een uitzondering, vooral ook omdat Priscilla privé-les kreeg van Parker en de rest van de wereld dat zwarte pak dus toch niet te zien kreeg.

Begin jaren zeventig was er echter een opmerkelijke samenloop van omstandigheden. Parker ging op vakantie naar Hawaï, waardoor Priscilla even geen leraar had om haar te onderwijzen. Priscilla wilde blijven trainen, en besloot daarom naar een andere dojo te gaan.

De daar aanwezige leraren waren niet gecharmeerd van het zwarte karatepak van Priscilla. Zij mocht die dag meetrainen (het was ten slotte wel de vrouw van Elvis), maar toen ze een paar dagen later weer in een zwart pak verscheen werd haar vriendelijk verzocht een wit pak aan te trekken.

Toedeloe Elvis

Daar had Priscilla weinig trek in. Ze besloot op zoek te gaan naar een andere karateschool. Via karatekampioen en ‘filmster’ Chuck Norris kwam ze in contact met karateleraar Mike Stone. Hij werd haar privé-leraar. Zij werd verliefd op Stone en verliet Elvis.

Dat allemaal dankzij een zwart karatepak.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -