NieuwVoetbal

Megan Rapinoe in het Witte Huis

Nederland is op het WK voetbal ingedeeld bij de Verenigde Staten. Zo komt er weer een ontmoeting met Megan Rapinoe, internationaal boegbeeld.

Megan Rapinoe in 2021 in het Witte Huis, foto Public Domain via Wikicommons

Het Nederlandse vrouwenelftal heeft zich in de afgelopen tijd spectaculair ontwikkeld. In 2017 werd het EK gewonnen en twee jaar later bereikte Oranje zelfs de finale van het WK met de Verenigde Staten als tegenstander. Dat land was nog een maatje te groot, vooral door Megan Rapinoe, de grote leider van het team. Niet alleen op het veld, maar ook ernaast.

Een sporter beoordelen we natuurlijk eerst als sporter. Wel, Rapinoe is tweevoudig wereldkampioen met de Verenigde Staten én olympisch kampioen van 2012. Ze gebruikt die prestaties niet alleen voor haar erelijst, maar ook als activiste voor gelijke rechten, of het nou gaat om ras, homoseksualiteit of vrouwenemancipatie. En daarom ging ze niet naar president Trump na het winnen van het WK van 2019. “Ik praat liever met andere mensen waarmee we wél verandering kunnen afdwingen, dan dat ik naar het Witte Huis ga.”

Ze stelde zich zelfs kandidaat als vicepresident onder Joe Biden. Die functie kreeg ze niet, maar in maart dit jaar was Rapinoe wel op bezoek bij de president en vicepresident. “Ik ben lid van de LGBTQ-community. Met paars haar. En ik kom uit een wereld, waarin ik alleen maar kon dromen om hier zo te staan in het Witte Huis.”

Rapinoe is daarmee een voorbeeld voor velen, maar ook een vijand van vele anderen.

Standbeeld

Ook Brandi Chastain is een Amerikaanse heldin van het vrouwenvoetbal. Haar vreugde-explosie na haar winnende strafschop in de WK-finale van 1999 is iconisch. Chastain zakte schreeuwend door haar knieën en balde haar vuisten. Het werd zelfs vastgelegd in een standbeeld bij het stadion in Pasadena, waar ze die penalty nam.

Ook in Nederland is het vrouwenvoetbal inmiddels vastgelegd in een eerste standbeeld. De eerste die zo werd vereeuwigd was bondscoach Sarina Wiegman. Ze kreeg die eer in het standbeeldenpark van de KNVB bij het hoofdkantoor in Zeist, als dank voor die doorbraak in 2017. En zo staat de huidige bondscoach van Engeland nu tussen Johan Neeskens en Marco van Basten.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.