Nationale Sportherdenking en Invictus Games 2020 werken samen
Op 4 mei is bij het Olympisch Stadion de Nationale Sportherdenking. Omdat dit jaar de Invictus Games in Den Haag worden gehouden, is er speciale aandacht voor de rol van sport bij de revalidatie van oorlogsveteranen.
In 2020 herdenken we 75 jaar vrijheid. In hetzelfde jaar zijn in Den Haag de Invictus Games, een internationaal sportevenement voor fysiek en/of mentaal gewonde militairen. Hier wordt de kracht van sport gebruikt om herstel te stimuleren, revalidatie te ondersteunen en breder begrip en respect te genereren voor hen die hun land dienen of gediend hebben.
Tijdens de Nationale Sportherdenking is dit jaar extra aandacht voor deze rol van sport. Kort na de Duitse inval in mei 1940 was in Aerdenhout namelijk de opening van Huize Kareol, een herstellingsoord voor honderden Nederlandse soldaten met zeer zware verwondingen, opgelopen tijdens gevechtshandelingen.
Voor de eerste keer in ons land werd sport ingezet tijdens de medische behandelingen, onder leiding van geneesheer-directeur dr. C. Kroon en ritmeester Charles Pahud de Mortanges, tevens viervoudig olympisch kampioen. Geen rust, maar beweging. Zowel de patiënten als de personeelsleden droegen daarom de hele dag sportkleren. Pahud de Mortanges zette hiervoor zelfs de paarden aan het werk, waarmee hij eerder olympisch kampioen was geworden!
Ook na de Tweede Wereldoorlog werd sport ingezet bij het medische herstel van zware verwondingen, zowel bij soldaten als burgers. Ludwig Guttmann boekte hiermee in het Engelse Stoke Mandeville spectaculaire resultaten. In de zomer van 1952 kwamen op zijn uitnodiging vier Nederlanders naar Stoke Mandeville voor een internationaal sportevenement tegen Engelse gehandicaptensporters, de basis van de huidige Paralympische Spelen.
Inhoudelijk deel
De Nationale Sportherdenking bestaat uit twee delen. Tussen 11.00 en 12.00 uur is er een praatprogramma van journalist Frits Barend en sporthistoricus Jurryt van de Vooren, waar gesproken wordt over het belang van sport voor oorlogsveteranen. Hier wordt onder meer gesproken over Huize Kareol en de naoorlogse gehandicaptensport.
Vanaf 12.30 uur is de ceremoniële herdenking bij het beeld van Prometheus voor het Olympisch Stadion. Daar wordt gesproken door onder meer NOC*NSF-voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg en Simone Kukenheim, sportwethouder van Amsterdam.
De Nationale Sportherdenking wordt sinds 2005 georganiseerd en wordt mede mogelijk gemaakt door de steun van Gemeente Amsterdam, NOC*NSF, Ajax Foundation, Sportraad Amsterdam, 4-5 mei Comité Amsterdam en het Olympisch Stadion.