Nieuw

Nationale Sportherdenking is dit jaar op afstand

De Nationale Sportherdenking bij het Olympisch Stadion ziet er dit jaar door de coronamaatregelen anders uit. Het is niet de herdenking, die zij aan zij beleefd wordt, maar toch wordt er ook dit jaar een betekenisvolle en gedenkwaardige editie georganiseerd.


De Nationale Sportherdenking wordt sinds 2005 door het Comité Nationale Sportherdenking 4 mei georganiseerd bij het Olympisch Stadion. Onder normale omstandigheden begint die om 12.30 uur bij het beeld van Prometheus.

Dat tijdstip is een verwijzing naar het Zilveren Bal Toernooi van 1939 in Rotterdam, toentertijd een jaarlijks evenement van voetbalclub Sparta. Op 3 september 1939 werd tijdens de wedstrijd tussen DFC en SVV om half één in de middag het nieuws bekend dat Groot-Brittannië en Frankrijk de oorlog hadden verklaard aan Duitsland. Daarmee is half één het symbolische moment waarop de Nederlandse sport voor het eerste hoorde van het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.

In plaats van een bijeenkomst en een kranslegging is er vooraf een filmpje gemaakt van een trompettist die in een compleet leeg Olympisch Stadion de Taptoe speelt. Dit filmpje wordt verspreid op alle kanalen op sociale media, samen met NOC*NSF, Ajax en andere partijen in de sport. Zo laat de sportwereld zien hoe belangrijk zij het vindt om te herdenken. Een filmpje van een compleet leeg stadion symboliseert deze tijd zónder reguliere sport en zónder reguliere herdenkingen.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.