Nationale Sportherdenking over de maatschappelijke rol van sport na een oorlog
Op 4 mei is bij het Olympisch Stadion de Nationale Sportherdenking. Het thema is het belang van sport bij de wederopbouw na een oorlog. Als sprekers komen onder meer NOC*NSF-voorzitter Anneke van Zanen, paralympisch chef de mission Esther Vergeer en Marc van de Kuilen, veteraan en topsporter. De bijeenkomst is te volgen via een livestream – hier.
Na afloop van de Tweede Wereldoorlog waren er wereldwijd miljoenen slachtoffers met zware verwondingen. Bij de wederopbouw werd in veel landen sport ingezet om deze mensen te begeleiden bij hun terugkeer in de maatschappij. Vooral in het Engelse Stoke Mandeville werden spectaculaire resultaten geboekt, onder leiding van neuroloog Ludwig Guttmann. Op deze plek waren in 1948 de eerste internationale wedstrijden tussen Nederlandse en Engelse gehandicapte sporters, die zouden uitgroeien tot de Paralympische Spelen. In feite is de gehandicaptensport dus een directe nalatenschap van de Tweede Wereldoorlog.
De Invictus Games werken in onze tijd nog steeds volgens die gedachte, want dit internationale sportevenement gebruikt de kracht van sport om herstel te stimuleren en revalidatie te ondersteunen. Deze sporters zijn gewone mensen, zoals iedereen, die echter bijzondere, vaak nare dingen hebben meegemaakt, en nu weer bijzondere, mooie dingen doen. Dat is dan ook de reden dat er samenwerking is met de organisatie van de Invictus Games van Den Haag, die wegens corona inmiddels opnieuw een jaar zijn uitgesteld.
Inhoudelijk deel
De Nationale Sportherdenking bestaat uit twee delen. Tussen 11.00 en 12.00 uur is er in het Olympisch Stadion een praatprogramma van journalist Frits Barend en sporthistoricus Jurryt van de Vooren. Gasten zijn onder meer Mart de Kruif, voorzitter van de Invictus Games 2020, Marc van de Kuilen, veteraan en topsporter, en Alina Zoet, deelnemer aan de Invictus Games van 2018 in Sydney. Ook Esther Vergeer is aanwezig, chef de mission van de Nederlandse paralympische ploeg.
Vanaf 12.30 uur is de ceremoniële herdenking. Daar wordt gesproken door NOC*NSF-voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg, Simone Kukenheim, sportwethouder van Amsterdam, en Marc van Kuilen.
Vanwege de beperkende maatregelen is zowel de bijeenkomst als de herdenking niet openbaar. Er komt daarom een livestream – hier.