Nederlanders in de Omloop Het Nieuwsblad
Het wielerseizoen begint zaterdag met de 78ste editie van de Omloop Het Nieuwsblad. Slechts viermaal kwam er een Nederlander als eerste over de streep.
Jo de Roo in 1962. Fotocollectie Anefo.
De eerste Nederlandse winnaar was Jo de Roo in 1966. Tot dat moment was de koers, die sinds 1945 verreden wordt, vooral een Belgisch onderonsje. Een vreemde eend in de bijt was Fausto Coppi in 1948. De Italiaanse ‘Campionissimo’ ging in Gent een heel leger Belgen en een paar Nederlanders vooraf, onder wie wereldkampioen Theo Middelkamp. Coppi werd echter teruggezet naar de tweede plaats omdat hij een wiel had aangenomen van een niet-ploegmaat. Nu werd de Ier Seamus Eliott in 1959 de eerste buitenlandse winnaar.
Televizier
Ook Televizier-renner Jo de Roo had in 1966 af te rekenen met voornamelijk Belgen. De Zeeuw bleef een omvangrijke groep een paar seconden voor. Dit pelotonnetje werd aangevoerd door Rik van Looy, vóór de groentjes Walter Godefroot en Eddy Merckx. Maar net als Coppi werd de Keizer van Herentals teruggezet in de uitslag, omdat hij aan de trui van een concurrent had gehangen. Merckx won kort daarna zijn eerste van zeven (!) Milaan – San Remo’s.
In 1976 liet Hennie Kuiper zich in de regenboogtrui kloppen door zijn Belgische medevluchter Willem Peeters. Net als Michael Boogerd was Kuiper een erkend strijkijzer in de sprint. Beter verging het Jan Raas in 1981, die meestal goed op dreef was in de Omloop. Hij versloeg in de stromende regen Gilbert Duclos-Lassalle en Jean-Luc Vandenbroucke, geholpen door Raleigh-ploegmaat Frank Hoste. Jan Raas won die dag zonder bril. Die had hij voorafgaande aan de sprint wegens de hevige regenval afgezet.
Gilbert Duclos-Lasalle, de nummer twee van 1981, was op dat moment zesentwintig jaar. De Fransman zou nog elf jaar moeten wachten op zijn eerste zege in Parijs – Roubaix. Over Duclos-Lassalle gaat trouwens het verhaal dat Jean Nelissen in de directe omgeving van de renner nooit een sigaar durfde op te steken, wegens ontploffingsgevaar.
Slecht weer
Ook in 1987 was het beroerd weer. Teun van Vliet won vóór Steven Rooks. Knap vierde werd John Talen, als amateur een uitstekend renner en pas een paar weken prof. Talen zou de verwachtingen bij de beroepsrenners nooit helemaal zou waarmaken. Datzelfde ging op voor de Ronny van Holen, in 1977 nog wereldkampioen op de weg bij de junioren.
In 1988 ging de Belg onze landgenoot Johan Lammerts in een sprint met twee vooraf. Van Holen na zijn overwinning: “Ik was extra gemotiveerd omdat mijn salaris gehalveerd werd … misschien heb ik zo’n stok achter de deur wel nodig”.
WordPerfect
In 1994 kwam Rob Mulders, een bescheiden renner uit de WordPerfect-ploeg van Jan Raas, dicht in de buurt van de overwinning. Een dappere uitvalspoging werd pas op 800 meter van de streep ongedaan gemaakt door een grote groep. Nu won Wilfried Nelissen, na een tumultueus sprintduel met de Oezbeekse kamikazepiloot Abdoesjaparov.
Rob Mulders destijds in Wieler Revue: “Ik dacht de winst al binnen te hebben toen ik de laatste bocht indraaide en de wind pal op kop kreeg. Ik voelde alle kracht uit mijn benen verdwijnen. Ik kon wel door de grond zakken. Shit! Zo’n kans krijg ik niet snel meer”. Helaas kwam Mulders in 1998 om het leven bij een verkeersongeval in dichte mist. Hij werd maar dertig jaar oud.
Laatste Nederlandse winnaar
Na Teun van Vliet won Sebastian Langeveld in 2011 als laatste Nederlander de Omloop Het Nieuwsblad. Wel stonden de afgelopen jaren onder meer Servais Knaven, Matthé Pronk, Max van Heeswijk, Steven de Jongh én Leon van Bon als tweede of derde op het podium.