Nieuw

Marit van Eupen overhandigt Gouden Riem aan Karolien Florijn

Roeister Karolien Florijn heeft de Gouden Riem in ontvangst genomen. Deze onderscheiding voor Nederlandse skiffeurs bestaat sinds 1892 en is pas zes keer van eigenaar gewisseld.

De overhandiging bij roeivereniging De Amstel

De Gouden Riem is een onderscheiding uit 1892, die wordt uitgereikt aan een Nederlandse skiffeur, die zeer bijzondere prestaties heeft verricht. De drager zelf bepaalt wie de opvolger wordt, samen met de Stichting De Gouden Riem.

Janus Ooms

Voor het achterliggende verhaal moeten we heel ver terug in de sportgeschiedenis. De Amsterdamse skiffeur Janus Ooms reisde in 1892 naar Engeland om er als Nederlands én Frans kampioen deel te nemen aan de Henley Regatta, de uiterst prestigieuze roeiwedstrijden op de Theems. ‘Sedert de instelling in 1844,’ schreef De Tijd in 1892, ‘werd het nog nimmer door een vreemdeling gewonnen.’

Ooms won in de skiff de Diamond Sculls, waarmee die prijs voor de eerste keer Groot-Brittannië verliet. En dat kwam hard aan bij de organisatoren, waarbij sommige Britse kranten de zege van Ooms vergeleken met de zeegevechten in de zeventiende en achttiende eeuw tijdens de vier Engels-Nederlandse oorlogen.

De terugkeer naar Amsterdam van Ooms werd de eerste grote huldiging voor een Nederlandse sporter. ‘Een zegetocht, zooals nog nooit een Hollandsch roeier te beurt viel,’ vatte Het Nieuws van den Dag de gebeurtenissen samen op 14 juli 1892. De Amsterdamse roeiverenigingen eerden hem met een gouden dasspeld in de vorm van een roeiriem: de Gouden Riem.

Janus Ooms

In 1921 schonk Ooms die aan Frits Eyken nadat die de Diamond Sculls had gewonnen. Weer acht jaar later kreeg Bertus Gunther deze uit handen van Eyken als derde Nederlandse winnaar van de Diamond Sculls. Het was het begin van een traditie, die nog steeds bestaat.

In 2006 overhandigde Frans Göbel de Gouden Riem aan Marit van Eupen, als eerste vrouw. Een jaar eerder was Van Eupen wereldkampioen geworden in de lichte skiff.

Van Eupen bepaalde zelf dat Florijn haar opvolger wordt, als zevende drager van de Gouden Riem. De overhandiging was bij de Amsterdamse roeivereniging De Amstel, die daarmee meteen haar jubileumjaar opende.

Alle dragers

Janus Ooms sinds 1892

Frits Eijken sinds 1921

Bert Gunther sinds 1929

Jan Wienese sinds 1968

Frans Göbel sinds 1989

Marit van Eupen sinds 2006

Karolien Florijn sinds 2024

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.