Nieuw

Nieuwe eigenaar voor de Gouden Riem, een prestigieuze prijs uit de roeiwereld van de 19e eeuw

Marit van Eupen overhandigt op 7 januari de Gouden Riem aan een Nederlandse roeier, die in de skiff een bijzondere bijdrage heeft geleverd. Deze onderscheiding bestaat sinds 1892 en is pas vijf keer van eigenaar gewisseld.

Marit van Eupen is nu nog de houder van de Gouden Riem

De Gouden Riem is al meer dan 130 jaar oud en wordt uitgereikt aan een Nederlandse skiffeur, die zeer bijzondere prestaties heeft verricht. De drager zelf bepaalt wie de opvolger wordt, samen met de Stichting De Gouden Riem.

Janus Ooms

Voor het achterliggende verhaal moeten we heel ver terug in de sportgeschiedenis. De Amsterdamse skiffeur Janus Ooms reisde in 1892 naar Engeland om er als Nederlands én Frans kampioen deel te nemen aan de Henley Regatta, de uiterst prestigieuze roeiwedstrijden op de Theems. ‘Sedert de instelling in 1844,’ schreef De Tijd in 1892, ‘werd het nog nimmer door een vreemdeling gewonnen.’

Ooms won in de skiff de Diamond Sculls, waarmee die prijs voor de eerste keer Groot-Brittannië verliet. En dat kwam hard aan bij de organisatoren, waarbij sommige Britse kranten de zege van Ooms vergeleken met de zeegevechten in de zeventiende en achttiende eeuw tijdens de vier Engels-Nederlandse oorlogen.

De terugkeer naar Amsterdam van Ooms werd de eerste grote huldiging voor een Nederlandse sporter. ‘Een zegetocht, zooals nog nooit een Hollandsch roeier te beurt viel,’ vatte Het Nieuws van den Dag de gebeurtenissen samen op 14 juli 1892. De Amsterdamse roeiverenigingen eerden hem met een gouden dasspeld in de vorm van een roeiriem: de Gouden Riem.

In 1921 schonk Ooms die aan Frits Eyken nadat die de Diamond Sculls had gewonnen. Weer acht jaar later kreeg Bertus Gunther deze uit handen van Eyken als derde Nederlandse winnaar van de Diamond Sculls. Het was het begin van een traditie, die nog steeds bestaat.

Marit van Eupen

In 2006 overhandigde Frans Göbel de Gouden Riem aan Marit van Eupen, als eerste vrouw. Een jaar eerder was Van Eupen wereldkampioen geworden in de lichte skiff.

Van Eupen bepaalt dus zelf wie haar opvolger wordt, als de zevende drager van De Gouden Riem. De belangrijkste voorwaarde is dat het om een Nederlandse skiffeur gaat, die zeer recent een excellente prestatie heeft geleverd.

En dat gaat gebeuren op 7 januari tijdens de nieuwjaarsreceptie van Roei- en Zeilvereniging De Amstel, zo maakt de Stichting De Gouden Riem zojuist bekend. Pas op de dag zelf wordt de naam van de nieuwe drager officieel bekend gemaakt.

Alle dragers

Janus Ooms sinds 1892

Frits Eijken sinds 1921

Bert Gunther sinds 1929

Jan Wienese sinds 1968

Frans Göbel sinds 1989

Marit van Eupen sinds 2006

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.