NieuwSport en politiekVoetbal

Noord-Korea stuurt gedrilde supporters

Staatspropaganda in de sport: Noord-Koreaanse supporters in de schaatshal. Het lijkt opvallend veel op wat de DDR deed tijdens het WK voetbal van 1974.

Op de eerste dag van de Winterspelen trekt een blok Noord-Koreaanse supporters de aandacht.

De overeenkomst met het WK voetbal van 1974 in West-Duitsland is treffend toen de DDR meedeed aan dit evenement. Andere Tijden maakte hierover in 2006 een uitzending. Kijk maar:

Hierin werd onder meer gesproken over de DDR-supporters, die in 1974 toestemming kregen om de grens over te steken. Dat werd georganiseerd door het ministerie van Staatsveiligheid als Aktion Leder. De Oost-Duitse toeschouwers werden zorgvuldig geselecteerd en tijdens hun verblijf nauwkeurig in de gaten gehouden – ook om te voorkomen dat ze achterbleven.

‘Voor elke wedstrijd wordt een zogenaamde touristendelegation samengesteld,’ aldus Andere Tijden. ‘Uit alle districten van de DDR zijn ze afkomstig, en ook uit de partijcentrale, de ministeries en de jeugdbeweging, 1500 betrouwbare DDR-burgers. Met als uitgangspunt dat op elke tien ‘touristen’ er minstens één officiële mitarbeiter meegaat, een stasi-spion dus. In principe mochten alleen gehuwde supporters mee, maar zonder partner – zo moest de kans op ontvluchting zo klein mogelijk worden gemaakt.’

Hoogtepunt van deze operatie was de poulewedstrijd tegen – nota bene – West-Duitsland, goed voor maximaal politiek gewin. “We kwamen de trein uit,” zei Horst Slaby als één van de 1500 DDR-supporters, “dan was er aanwezigheidscontrole, we gingen naar het stadion en dan weer: aanwezigheidscontrole. Op de terugweg idem dito. Je had het gevoel dat er onder de supporters een groep van zo’n 100 man vooral ons in de gaten hield.”

 

Dat de DDR die wedstrijd ook nog eens wón, was natuurlijk sensationeel. Maar goed, uiteindelijk werden de West-Duitsers wel wereldkampioen. Geen enkele DDR-supporter bleef daarna stiekem in West-Duitsland en daarmee was Aktion Leder voor het ministerie van Staatsveiligheid ook een succes.

In 2018 werkt deze methode dus nog steeds, dit keer alleen met Noord-Koreanen.

Dan nog een bonusdocu over voetbal en de Stasi. Omdat die Noord-Koreaanse supporters er zo gezellig uitzien. Nou, dictatuur is niet gezellig, ook niet met vlaggetjes.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.