Nieuw

Of je nu kickbokst in een rolstoel of half verlamd de klimmuur op gaat: bij Only Friends wordt iedereen al 25 jaar gewaardeerd

In Amsterdam Noord ligt een unieke accommodatie voor sporters met een beperking. Precies 25 jaar geleden werd dit in gebruik genomen.

Eigen foto’s 

Op 31 maart 1992 was de geboorte van Myron Gebbink, bij wie na enkele jaren bleek dat hij een motorische handicap heeft. Van jongs af aan was Myron een groot voetballiefhebber, maar het lukte niet om een club voor hem te vinden. Tijdens deze zoektocht ontdekte de familie dat er voor jongere kinderen met een lichamelijke handicap bijna geen voorzieningen bestaan binnen de voetbalwereld.

In 2000 begon vader Dennis Gebbink daarom met de sportclub Only Friends. Die was bedoeld voor kinderen met een handicap, aanvankelijk met acht jongens en twee voetballen.

“De club is veel meer dan die uurtjes sporten,” zei Gebbink in 2017 in Het Parool. “Jongeren en ouders sluiten er vriendschappen, sommigen vinden hun verkering hier en ze krijgen zelfvertrouwen. Of je nu in je rolstoel kickbokst, half verlamd de klimmuur op gaat of voetbalt met je rollator, je wordt hier gewaardeerd.”

Precies 25 jaar later is Only Friends een omni-club met bijna 900 leden, 200 vrijwilligers en vijftig stagiaires. Er worden 33 sporten beoefend.

Eigen centrum

In 2010 werd in Amsterdam-Noord het Friendship Sports Centre geopend, het meest geavanceerde complex in heel Europa voor sporters met een beperking. Het is 47.000 m² groot, herbergt twee voetbalvelden, een sintelbaan, een verspringbak, een extra verwarmd zwembad, een aangepaste fitnessruimte, een dojo en een sportzaal.

Het complete centrum is ingericht voor mensen met een handicap. Het zwembad heeft een tillift, die de sporters zelf bedienen. Bij de voetbalvelden zijn dug-outs en kleedruimtes, waar de teams zich kunnen omkleden en de tactiek bespreken, al dan niet voor spelers in een rolstoel.

Ajax Foundation

Het Friendship Sports Centre werkt samen met de Ajax Foundation. De voetballers van Only Friends spelen sinds 2016 in een Ajax-tenue, officieel vastgelegd in een meerjarige verklaring van voormalig Ajax-directeur Edwin van der Sar en Gebbink. “Daarmee gaat een lang gekoesterde wens van mijzelf, maar ook van onze 250 voetballers in vervulling,” zei Gebbink daarna. “Als vader, Amsterdammer en Ajacied ben ik enorm trots dat we deze overeenkomst mogen ondertekenen.”

Ook Van der Sar was verheugd: “Dat we nu door middel van deze overeenkomst hun wens van voetballen in een Ajax-tenue kunnen vervullen, is natuurlijk fantastisch.”

Spelers van Ajax, zowel de mannen als de vrouwen, bezoeken regelmatig het centrum voor het spelen van wedstrijden en het uitdelen van handtekeningen. Vlak voor aanvang van het seizoen 2018-2019 speelde het eerste elftal van Ajax zelfs een oefenwedstrijd op het terrein in Noord, waarvoor de leden en betrokkenen van Only Friends exclusief toegang kregen. Het Duitse VfL Wolfsburg won er met 0-3

Dennis Gebbink werd in 2007 Amsterdammer van het Jaar. Een jaar later werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In 2020 werd hij bevorderd tot Officier.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.