Op 4 mei noemen we de namen van de honderden oorlogsslachtoffers van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond
Op de Nationale Sportherdenking wordt de namenlijst gepubliceerd van de honderden slachtoffers, die in de Tweede Wereldoorlog zijn gevallen bij de Nederlandse schaakverenigingen. Deze gegevens worden toegevoegd aan de website Oorlogsbronnen.
De Koninklijke Nederlandse Schaakbond werd op 23 mei 1873 opgericht – deze maand precies anderhalve eeuw geleden. Dat is de reden waarom schaken dit jaar het thema is van de Nationale Sportherdenking bij het Olympisch Stadion, in aanwezigheid van voorzitter Bianca de Jong – Muhren van de Schaakbond.
Deze bijzondere herdenking bij het Olympisch Stadion bestaat uit twee onderdelen. Om 10.45 uur start het inhoudelijke programma. De plechtigheid met kransleggingen bij het beeld van Prometheus is vanaf 12.30 uur, onder meer met Anneke van Zanen, voorzitter van NOC*NSF.
Het programma binnen
Het inhoudelijke programma start om 10.45 uur in het gebouw van MOVE Amsterdam, ingang via het Stadionplein 28. Daar praten we met leden van de Puttense Schaakvereniging, die zes leden verloor na de Razzia van Putten op 1 oktober 1944. In 1946 speelde Max Euwe belangeloos een simultaanwedstrijd in Putten om geld op te halen voor de nabestaanden.
Alle slachtoffers van deze razzia werden via Kamp Amersfoort afgevoerd. Hierover vertelt Micha Bruinvels, directeur van het Nationaal Monument Kamp Amersfoort. Ook gaat hij dieper in op de rol van het schaken voor mensen in de onderduik of concentratiekampen.
Frans Muijsson spreekt over zijn moeder Sophia Muijsson-Gazan, die in 1942 werd vermoord in Auschwitz, lid van schaakvereniging Pion uit Maastricht. Aan het eind onthult hij op de website Oorlogsbronnen.nl een nieuw overzicht van de oorlogsslachtoffers in de Nederlandse schaakwereld, inclusief de gegevens van zijn moeder. Muijsson doet dat samen met Daniel van Cleef, jeugdlid van het Vereenigd Amsterdamsch Schaakgenootschap, dat in de oorlog bijna 35 leden heeft verloren, vooral Joods. Met deze onthulling worden de namen van die honderden oorlogsslachtoffers beschikbaar gesteld voor verder onderzoek.
Het programma buiten
De plechtigheid buiten begint om 12.30 uur bij het beeld van Prometheus, het oorlogsmonument van de Nederlandse sport. Hier zijn toespraken van Anneke van Zanen (voorzitter NOC*NSF), Reinier van Dantzig (wethouder Amsterdam) en Daniel van Cleef. Daarna worden vijf kransen gelegd in de vorm van de olympische ringen.