Op het EK atletiek van 1950 was Fanny Blankers-Koen nog beter dan op de Olympische Spelen van 1948
Bij Fanny Blankers-Koen denkt iedereen aan de Olympische Spelen van 1948. Haar historische optreden op de Europese Kampioenschappen van 1950 is volkomen vergeten. Net als de kop van De Telegraaf: ‘Fanny thans nog groter!’
Fanny Blankers-Koen wordt gekust door Maureen Dyson-Gardner (links) en Micheline Ostermeyer. Foto J.D. Noske via het Nationaal Archief
Op 23 augustus 1950 begon in Brussel het EK atletiek. Na haar vierklapper op de Olympische Spelen van 1948 reisde Fanny Blankers-Koen als wereldster hierheen. En niet alleen dat, want ze was daar zo sterk dat haar tijdgenoten in Brussel misschien nog wel meer onder de indruk waren dan in 1948 in Londen.
Dat heeft alles te maken met de wereldpolitiek van dat moment. Na de Tweede Wereldoorlog veranderde de internationale sport namelijk ingrijpend door de komst van de Sovjet-Unie op de EK atletiek. In de jaren dertig deden de communisten nog niet mee. De Koude Oorlog drong door tot de sport van Blankers-Koen, die opeens moest strijden tegen communistische staatsamateurs. Op de EK van 1946 wonnen de Russische vrouwen vijf gouden medailles; Nederland drie. De Sovjet-Unie deed in 1948 alleen nog niet niet mee aan de Olympische Spelen, waarmee hele belangrijke concurrentes van Blankers-Koen afwezig waren.
In 1950 waren die er weer wel en tóch werd Blankers-Koen de grote ster van de EK in Brussel met drie gouden medailles en één zilveren. Daarmee bevestigde ze niet alleen haar olympische status van 1948, maar steeg ze daar nog eens ver bovenuit, juist omdat ze de concurrentie uit de Sovjet-Unie in een directe confrontatie had verslagen. ‘Fanny thans nog groter dan in Londen,’ schreeuwde De Telegraaf het daarom uit in een analyse.
Grauwsluier
In 2024 zijn het toch alleen die Olympische Spelen, die we van Blankers-Koen kunnen herinneren. Het is ook wel weer begrijpelijk, want dat olympische succes trok de naoorlogse grauwsluier weg, die over Nederland was blijven liggen. De huldiging in Amsterdam liep uit op een volksfeest, ‘welke kan wedijveren met de intochten van Churchill, Eisenhower en Montgomery’ – zo schreef De Gooi- en Eemlander.
Als dank voor alle bewezen diensten spelde koningin Juliana in 1949 het ridderschap in de orde van Oranje-Nassau op de revers van koningin Fanny. Maar ja: alles wat koningin Fanny deed, was historisch – óók de EK van 1950 in Brussel.